Koeajossa BMW X3 2.0dA Business

Taustaa

BMW oli edelläkävijä tuodessaan 7 vuotta sitten markkinoille X3:n. Viime vuosina haastajia samaan luokkaan ovat esitelleet Audi, Mercedes ja Volvo. X3 jäi niin ominaisuuksiltaan kuin olemukseltaan tuoreempien kilpailijoiden jalkoihin, mutta nyt BMW on yhtä mallisukupolvea kokeneempi esitellessään uuden X3:n, joka valmistetaan X5:n tapaan USA:ssa. Uusi X3 on ulkomuodoltaan selvästi entistä täysipainoisempi ja aikuisempi. Ulkomitat asettuvat hyvin lähelle kilpailijoiden lukemia. Mielenkiintoista on myös se, että X3 20d on hinnaltaan hyvin lähellä 520d:tä ja merkkiuskollisille ostajille nämä kaksi erilaista autoa saattavat olla toistensa vaihtoehtoja. Niinpä kilpailijoiden lisäksi on paikallaan pohtia X3:n ominaisuuksia suhteessa 520d:hen.

Kori ja sisätilat

X3:n sisätilat ovat kasvaneet selvästi ja ovat kooltaan hyvin lähellä kilpailijoita. Polvitilaa on BMW:ssä enemmän, mutta sen sisätilat ovat kapeahkot. Neljä henkeä matkustaa muuten mukavasti, mutta takaistuin on sijoitettu lattiaan nähden kovin matalalle. Takaovet ovat yllättävän kapeat ja ison kengän sovittelu takapenkille kuljettaessa on vaivalloista. Vakiomallin etuistuimet ovat arvosanan 9 veroiset, mutta ero urheiluistuinten hyväksi on suurempi kuin 5-sarjassa. Myös ristiseläntuen säätö saattaisi parantaa vakioistuimia. Portaallinen selkänojan pikasäätö tämän luokan autossa on asiatonta euronvenytystä.

Tavaratila on suuri ja pituudeltaan kilpailijoita mittavampi. Tavaratilan pohja on korkealla, mutta silti lattian alla ei ole lainkaan tilaa varapyörälle. Takaistuimen selkänoja taittuu kolmessa osassa ja asettuu taitettuna vaakasuoraan.

Näkyvyys on X3:ssa parempi kuin useimmissa muissa katumaastureissa. Toivomista on lähinnä takanäkyvyydessä. Kääntöympyrän halkaisija on yllättävän suuri ja yhtä suuri kuin 520d:ssä. Tilojen osalta eroina 520d:hen ovat X3:n kapeammat sisätilat ja matala takaistuin. Tavaratilassa ero 520d Touringiin on vähäinen.

Moottori ja suorituskyky

X3:n ensimmäiset moottorivaihtoehdot ovat bensiinimoottoriset 28i ja 35i sekä diesel 20d. Tämän vuoden aikana on tulossa mm. 30d. BMW:n 2,0-litrainen diesel on tunnetusti nelisylinteristen parhaimmistoa. Uusimmassa versiossaan siinä on tehoa 135 kW/184 hv. Suorituskyky on riittävä, mutta ei ylenpalttinen. Kiihtyvyydeksi 0-100 km/h luvataan 8,5 sekuntia, mikä vastaa suorituskyvyn antamaa vaikutelmaa. X3:n automaattivaihteisto on nyt 8-vaihteinen. X3 20d vaihtaa siististi ja käyttää 80 km/h nopeudessa hieman suurempia kierroksia kuin 520d, joka jyristää juuri tuossa nopeudessa ärsyttävästi. X3 myös vaihtaa pienemmälle pian 80 km/h:n alapuolella ennen kuin pahin jyristys pääsee alkamaan. Yhteisenä piirteinä malleilla on moottorijarrutuksen synnyttäminen, joka pienissä nopeuksissa tuntuu ylimääräisinä pienemmälle vaihtoina.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

X3:n ajettavuus on rauhoittunut selvästi edellisestä mallista eivätkä kosketukset urien reunoihin tuntuneet yhtä kiusallisesti. Silti suuntavakavuudessa olisi selvästi kehittämistä. Tässä suhteessa X3 on kilpailijoitaan jäljessä. 520d:hen verrattuna moottoritieominaisuudet ovat X3:ssa merkittävästi huonommat. Auton korkeus tuo X3:een myös selvästi sivusuuntaista keinuntaa. Ohjaus on varsin hyvä ja tarkka. Lumisella pikkutiellä X3 etenee mallikelpoisesti, mutta liukkaalla moottoritiellä ajotuntuma ei ole lähelläkään edellisen sukupolven 525xd:tä, josta myös X5 tosin jää selkeästi.

Jousitus toimii suuremmissa heitoissa mallikelpoisesti. Pienet täräytykset tuntuvat vastaavasti enemmän kuin näinkin korkeaprofiilisilla renkailla odottaisi. Tässä käyttäytyminen menee ristiin 5-sarjan kanssa, jossa ongelmia on enemmänkin suurissa heitoissa. Kilpailijoihinsa verrattuna X3:n jousitus sijoittuu kakkossijalle XC60:n jälkeen.

Melutaso on varsin hiljainen. Kilpailijoista GLK ja XC60 pääsevät suunnilleen samaan Audin ollessa äänekkäämpi. Moottorin ääni on nelisylinteriseksi dieseliksi miellyttävä, mutta X3:ssa se on kuuluvampi kuin 520d:ssä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

X3 20d markkinoidaan Business-mallina. Business-paketti sisältää 17" kevytmetallivanteet, runflat-renkaat, sadetunnistimen, automaatti-ilmastoinnin, vakionopeussäätimen ja Professional-radion. Sen sijaan xenon-valot ja parkkitutkat on jätetty 2 350 euron Comfort-pakettiin. Lisävarustevalikoima on totuttuun tapaan runsas, vaikka tuotantomaa onkin kaukana.

Sisustus on moderni ja tyylikäs. Laatutaso on parantunut edeltäjään verrattuna, mutta edelleenkään etenkin lämmityslaitteen ja radion säätimien kohdalla laatuvaikutelma ei vastaa hintaluokkaa. Valikot eivät aina ole oikein synkronissa vaihdettaessa radiokanavia eri säätimistä. Hallintalaitteet ovat erittäin selkeät lukuun ottamatta palautuvaa vilkkuviikseä ja automaattivaihteiston valintakytkintä, jotka hämmentävät BMW:tä ensimmäistä kertaa käyttävää. Vakionopeussäätimen katkaisimet BMW on uusimmissa malleissaan palauttanut näkökenttään eli rattiin. Hansikaslokero on pieni, mutta muuta säilytystilaa on hyvin.

Kilpailuasetelma

BMW on ominaisuuksiltaan hyvin tasaveroinen XC60:n ja Q5:n kanssa ja päihittää GLK:n. Saman hintainen 520d tarjoaa kuitenkin enemmän ylellisyyttä, korkealaatuisemman sisustuksen ja vakaamman ajettavuuden. X3:ssa puolestaan saa nelivedon.

8.1.2011-23.11.2011 Timo Nurmela

takaisin