Koeajossa Volvo XC60 D5 Momentum

Taustaa

Keskiluokan kalliimpien katumaasturien sarjaan BMW X3 on saanut lyhyessä ajassa kolme uutta kilpailijaa: Audi Q5:n, Mercedes-Benz GLK:n ja Volvo XC60:n. Isojen maasturien myynnin vähentyessä valmistajat uskovat pienempien katumaasturien löytävän edelleen ostajia.

Kori ja sisätilat

XC60 on 20 cm lyhyempi kuin isoveljensä XC90 tai V70. Omassa luokassaan se on hieman kilpailijoitaan pidempi. Takaistuimella pääntilaa on runsaasti ja keskitunnelin puute ilahduttaa. Polvitilaa on selvästi vähemmän kuin nykyisessä V70:ssa. Polvitilakin riittää, mutta varsin lähelle etuistuinten selkänojia pidempien matkustajien polvet osuvat. Oviaukko takaistuimelle on hieman ahtaan tuntuinen ja jalkateriä joutuu pujottelemaan. Istuin takana on mukava.

Etuistuimella tilat ovat erittäin väljät. Istuin on alimmassa asennossaankin korkealla. Istuimen sivutuki on melko vähäinen. Uutta Volvossa on istuimen kovuus. Kokonaisuutena istuinmukavuus on heikompi kuin useimmissa muissa Volvoissa.

Tavaratila on pitkä, mutta melko matala. Takaistuimen selkänoja taittuu alas näppärästi kolmessa osassa ja laajennetun tavaratilan pohja on tasainen.

Näkyvyys eteen on hyvä, etupilarit tosin ovat melko paksut. Taakse näkymät ovat rajallisemmat, mutta ulkopeilit ovat suuret. Ikkunalinja nousee selvästi taaksepäin ja näkymä takasivuikkunan kautta sivulle esim. pysäköitäessä on yllättävän huono. Kylkien suojana on paksut muovilistat ovien alareunassa. Kääntöympyrä on suurehko.

Moottori ja suorituskyky

Moottorivalikoimassa keskitytään Suomessa tuttuihin 2,4-litraisiin dieseleihin. Tehoa on joko 120 kW/163 hv tai koeajetussa D5-mallissa 136 kW/185 hv. Moottori ei enää edusta aivan tuoreinta dieseltekniikkaa, mutta suorituskyky on painavan XC60:n kuljettamiseen hyvinkin riittävä. Suurin puute on muista automaattivaihteisista isoista Volvoista tuttu pieni viive vedon kytkeytymisessä vapaalla rullaamisen jälkeen. Vaihde vaihtuu sinänsä varsin miellyttävästi.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuudet ovat toimivat. XC60 etenee vakaasti ja kaarrekäyttäytyminenkin on korkeaksi autoksi hyvä. Ajettavuudessa heikkoutena on kevyen ohjauksen puutteellinen tunto. Jousitus on melko jämäkkä, mutta mukavuus on silti hyvä.

Rengasmelu on eristetty varsin hyvin eikä auto muutu meluisaksi karkeallakaan pinnalla. Moottorin käyntiääni on karkeampi kuin monien kilpailijoiden dieseleissä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustevaihtoehdot ovat Kinetic, Momentum ja Summum. Kineticiin sisältyy mm. automaatti-ilmastointi, lämmitettävät etu- ja takaistuimet, vakionopeussäädin, alumiinivanteet, radio/CD ja 6 turvatyynyä. Momentumissa on lisäksi mm. 15 astetta kääntyvät xenon-valot, parkkitutka takana, sadetunnistin ja murtohälytin. Summumissa on lisäksi vielä 18" pyörät, himmenevä sisäpeili, kattokiskot, sähkötoiminen kuljettajan istuin muistilla sekä nahkaverhoilu. Lisävarustevalikoima on runsas ja hinnat osittain kohtuullisia. Metalliväri on kuitenkin katsottu 1200 euron arvoiseksi.

XC60:n sisustus on näyttävä ja laatuvaikutelma hyvä. Keskikonsolin litteä paneeli muistuttaa S40/V50-malleja. Verhoiluun on saatavilla yllättäviäkin 2-värisiä vaihtoehtoja. Säilytystilaa on melko niukasti ja hansikaslokero pieni ja vaikeasti käytettävä. Mittarit näyttöineen ovat tyylikkäät. Vakionopeussäätimen asetettu nopeus näkyy mittaristossa. Vakionopeussäätimen käyttö ohjauspyörän napeilla on kilpailijoiden viiksiä parempi ratkaisu, mutta miksi vakionopeussäädin täytyy erikseen kytkeä päälle jokaisen käynnistyksen jälkeen ennen kuin se on käytettävissä?

Kilpailuasetelma

XC60 on tyylikäs ja käytännöllinen katumaasturi. Se tarjoaa riittävät tilat ja hyvän mukavuuden. Hintaetua uusiin saksalaiskilpailijoihin verrattuna sillä ei juurikaan ole.

12.11.2008 Timo Nurmela 

takaisin