Koeajossa Toyota Yaris 1.0 Linea Sol

Taustaa

Euroopan eniten myyty Toyota on viime vuosina ollut Yaris. Suomessa se on kilpaillut luokkansa eniten myydyn mallin tittelistä Punton kanssa. Nyt pikkuautoluokan tarjonnassa on tapahtumassa voimakas uudistuminen, sillä Yarisin ohella myyntiin ovat tulossa uusi Punto ja Clio. Myös Kia Riolla tulee olemaan sanansa sanottavana kilpailussa. Nämä kolme kilpailevaa uutuutta ovat kasvaneet pituudeltaan neljään metriin. Yaris taas on 3,75-metrisenä perinteisissä pikkuautomitoissa.

Kori ja sisätilat

Pienemmistä ulkomitoistaan huolimatta Yaris on sisätiloiltaan vertailukelpoinen muiden uutuuksien kanssa. Takaistuimella on tilaa täysikokoiselle matkustajalle. Polvet ovat toki lähellä etuistuimen selkänojaa, mutta kaikkiaan tilankäyttö on ulkomittoihin verrattuna kiitettävää. Tilantuntua lisää osaltaan "kardaanitunnelin" puuttuminen. Pääntilaa on runsaasti huolimatta korkealle sijoitetuista istuimista. Takaistuin on mukavuudeltaan luokan parhaimmistoa.

Edessä tilat ovat leveyssuunnassa suunnilleen yhtä suuret kuin vaikkapa uudessa Civicissä. Etuistuimet ovat pienikokoiset ja muotoilultaan vaatimattomat. Myös pehmustus vaikuttaa ohuehkolta. Tällä on osaltaan tehty tilaa takapenkille. Linea Sol -mallissa on etuistuimen korkeussäätö, mutta Yariksessa on luontevaa istua korkealla. Myös ohjauspyörän pituussäätö on vain Solissa.

Tavaratila on se, joka erottaa Yariksen isoista pikkuautoista. Tila on sekä lyhyt että kapea. Tilavuudeksi ilmoitetaan 272 litraa, mikä sinänsä on samaa luokkaa kuin useimmissa kilpailijoissa. Käytännössä tilaa on niukasti. Tilannetta pystyy helpottamaan edeltävän mallin tapaan siirtämällä takaistuinta eteenpäin. Säätövaraa on 13 cm. Laajennettuna tilan pohja on tasainen. Tavaratilan pohjan alla on tilava lokero.

Näkyvyys on monien pikkuautojen tapaan hyvä. Keula tosin laskeutuu pois näkökentästä, mutta se ei lyhyyden takia ole suuri ongelma. Ulkopeilit ovat reilusti mitoitetut.

Moottori ja suorituskyky

Yariksen moottorivalikoimassa on kolme vaihtoehtoa: 1,0- ja 1,3-litraiset bensakoneet ja 1,4-litrainen diesel. Bensakoneiden tehot ovat suunnilleen ennallaan, mutta dieselissä on nyt samat 90 hevosvoimaa kuin Corollassakin. Koeajetussa autossa oli malliston pienin, joka on vaihtunut 3-sylinteriseksi. Vanhan Yariksen tavoin 1,0-litrainen tarjoaa poikkeuksellisen hyvän suorituskyvyn. Useimmat kilpailijoiden 1,2-litraiset tuntuvat vaatimattomilta tämän rinnalla. Moottori on pirteä puurtaja, josta puuttuu voimaa vain tyhjäkäynnin tuntumassa ja tiukoissa ohituksissa. Useimmissa ajotilanteissa moottori tuntuu vaivattomalta ja kokoistaan tehokkaammalta. Jonkin verran tuntemuksiin vaikuttavat herkkä kaasupoljin ja moottorin kohtuullisen hiljainen käyntiääni, joka peittyy rengasmelun alle.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuudeltaan Yaris eroaa perinteisestä Toyota-linjasta. Nyt ajotuntumassa on uutta urheilullisuutta. Yaris reagoi jopa turhankin mikroautomaisesti pieniin ohjausliikkeisiin. Suoraan ajaminen vaatii totuttelua, ja myös kaarteista tulee oudolle kuljettajalle helposti kulmikkaita. Sähköinen ohjaustehostin on tunnoltaan kohtuullisen hyvä. 

Jousitus on pikkuautomainen. Epämukavaksi sitä ei voi sanoa, mutta tien epätasaisuudet heiluttavat selkeästi autoa. Akselivälin lyhyys tuntuu. Turhia värinöitä tasaisella alustalla ei ole.

Melutao on myös tavanomaista pikkuautotasoa. Kiihdytyksissä kuuluu moottorin innokas ääni, mutta sävyltään se ei ole häiritsevä. Alle 4000 kierroksen lukemilla maantieajossa moottorin ääni jää kuulumattomiin rengasmelun takia. Rengasmelun sävy kitkarenkailla on tavanomaisesta poikkeava suhina, joka sekään ei ole kaikkein häiritsevimpiä. Tyhjäkäynnillä kolmisylinterinen moottori väristää hieman.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Yariksen varustetasot ovat Linea Terra, Linea Sol ja Linea Sol Plus. Ilmastointi on jostakin syystä vakiona vain kalleimmassa. Muihin se maksaa manuaalisena täydet 860 euroa. Metallivärin lisähinta on tavanomaiset 400 euroa ja ESP:n 800 euroa. Muita tehdasvarusteita ei juurikaan ole tarjolla, vaikka auton valmistusmaa onkin Ranska.

Linea Terrassa on vakiovarusteena keskuslukitus ilman kauko-ohjausta, lämmitettävät sähköpeilit, radio/CD, ohjaustehostin, ABS-jarrut, 4 turvatyynyä ja 2-osainen takaistuin. Solissa on lisäksi sähkölasit edessä, keskuslukituksen kauko-ohjaus, ikkunaturvatyynyt, kuljettajan polviturvatyynyt sekä nahkaratti audiosäätimin ja paljon muita koristeita. Solin lisähinta on noin 1300 euroa. Plus-paketti tuo Soliin 4000 euron lisähintaan ESP:n, kevytmetallivanteet, automaattisen ilmastoinnin, sumuvalot ja avaimettoman käytön mahdollistavan Smart Key -järjestelmän. Plus-varustellun auton hinnalla saa luokkaa suurempia kilpailijoita, joissa on samantasoinen varustelu.

Sisustuksessa Yaris on ottanut selkeän harppauksen viimeistellympään suuntaan. Vaikutelma onkin melko korkeatasoinen, vaikka keskikonsolin muotoilulla ja värityksellä on jostakin syystä haluttu korostaa sen kapeutta. Mittaristo on edeltäjän tapaan digitaalinen ja sijoitettu keskelle. Sijoituksta en näe mitään hyvää, edes nopeusmittari olisi pitänyt tuoda kuljettajan näkökenttään. Digitaalista nopeusmittaria vastaan minulla ei ole mitään, mutta jostakin syystä Yariksen mittari haluaa näyttää jokaisen kilometrilukeman, jolloin näytöstä tulee tarpeettoman räpsyvä. Useimmat toteutukset harppovat kiihdytyksissä ja jarrutuksissa lukemia. Polttoainemittari on 8-portainen palkkitoteutus, jonka näyttämä jää varsin epätarkaksi. Mittaristo on päivävaloasennossa hyvin kirkas, mutta ainahan voi kiertää ajovalot päälle, jolloin näyttö himmenee hämäriin olosuhteisiin sopivaksi.

Pikkutavaroille on monia pienehköjä lokeroita. Erityisesti hansikaslokeron päällä oleva kannellinen lokero on käytännöllinen. Vaihdekeppi on pitkä, mutta lyhytliikkeinen ja sellaisenaan hyvin käteensopiva. 

Kilpailuasetelma

Yaris on rehellisesti pikkuauto, joka ei pyri olemaan luokkaa suurempi. Maantieajoon on tarjolla Corolla. Kaupungissa Yaris on näppärä ja pirteästi kulkeva laatuauto. Sisätilat riittävät neljälle aikuiselle.

Yaris ei pysty vastaamaan hintakilpailuun, jonka Polo ja Micra ovat aloittaneet. 1,0-litraisen Yariksen hinnalla saa 1,4-litraisen Polon tai 1,2-litraisen (80 hv) Micran, joissa on vähintäänkin samantasoinen varustelu. Ominaisuuksiltaan Yaris on tiiviisti mukana luokan kärkitaistossa.

10.1.2006 Timo Nurmela 

takaisin