Koeajossa Toyota Yaris 1.3 Linea Sol

Taustaa

Yaris on koko 12-vuotisen historiansa ajan ollut eniten myyty Toyota-malli Euroopassa. Kolmannen sukupolven Yaris on tehty jälleen Toyotan tapaan ilman mullistavia uudistuksia. Kasvaneista ulkomitoista huolimatta käytännöllisyys on tallella ja 3,89 metrin pituudeltaan se on edelleen luokkansa lyhyimpiä. Muotoilu on hieman jäntevämpää ja särmikkäämpää kuin pehmeän pyöreissä edeltäjissä.

Kori ja sisätilat

Takaistuimella on entistä enemmän tilaa, mutta erityisen väljää ei ole missään suunnassa. Pikemminkin tiloja voi kuvailla juuri riittäviksi 180-185 -senttiselle. Ensimmäisenä pulaa on pääntilasta. Takaistuimessa ei ole enää pituussäätöä. Takana ei ole "kardaanitunnelia", mutta etuistuimien välistä taakse työntyvä tavaralokerorakennelma vaikeuttaa jalan pujottamista keskipaikalle mentäessä. Ovet ovat väljät ja kulkeminen on helppoa. Istuma-asento on lähes tila-automaisen korkea. Etuistuimet antavat edeltäjää paremman tuen ja nyt istuimella viihtyy pitemmänkin matkan. Kuljettajan istuimeen on kahdessa kalleimmassa varustetasossa kiinnitetty hyvin kapea kyynärnoja. Ohjauspyörän pituussäätövara taakse päin on kovin niukka. Takaistuin on mukavuudeltaan ja tueltaan pikkuautojen parhaimmistoa.

Tavaratila on litroina mitattuna luokassaan normaalin kokoinen, mutta melko lyhyt. Tavaratilan laajennus sujuu tavanomaiseen nykytyyliin: pelkät selkänojat kääntyvät ja ne jäävät hieman vinoon. Tavaratilan pohja on nostettu irrotettavan välipohjan avulla selkänojien tasolle. Tavaratilan nostokynnys on varsin matala.

Näkyvyys on monien pikkuautojen tapaan hyvä. Keula tosin laskeutuu pois näkökentästä, mutta se ei lyhyyden takia ole suuri ongelma. Takaikkuna on suurempi kuin monessa muussa uutuudessa, mutta leveät takapilarit jättävät tietysti katvetta takaviistoon. Ulkopeilit ovat reilusti mitoitetut. Kääntöympyrä on kohtalaisen pieni.

Moottori ja suorituskyky

Yariksen moottorivalikoimassa on edelleen kolme vaihtoehtoa: 1,0- ja 1,33-litraiset bensakoneet ja 1,4-litrainen diesel. Isompi bensamoottori (73 kW/99 hv) on selvästi malliston suosituin vaihtoehto. Kierrosherkän moottorin veto tyhjäkäynnin tuntumassa on vaisua ja vie osan Yariksen tarjoamasta vaivattomuuden tunteesta. Liikkeelle lähdettäessä on oltava tarkkana ja kadunkulmissa tarvitaan kakkosta. Kierroksia käyttämällä kiihtyvyys on teholukemaa vastaavaa. Vaihteita on kuusi, mutta ohituskiihtyvyys on vaisua viitosellakin. Vaihtoehtona tässä moottorissa on portaaton automaattivaihteisto.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ohjaustuntoa on saatu parannettua ja ohjaus on kaikkiaan tavanomaisella tasolla. Suurin ongelma on hieman heikko palautus maantienopeuksissa. Suuntavakavuus on ongelmaton. Kaupungissa Yaris on helppo ja näppärä ajettava. Jousitus on melko jämäkkä ja ainakin kevyellä kuormalla kuopat ja etenkin poikittaissaumat tuntuvat matkustamoon enemmän kuin parhaissa kilpailijoissa.

Melutaso on luokassaan siedettävä. Rengasmelua on vähemmän kuin monessa kilpailijassa, mutta moottori on kiihdytyksissä melko äänekäs.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustevaihtoehtoina on perinteisten Linea Terran ja Linea Solin yläpuolella keskenään suunnilleen samanhintaiset Comfort ja Style. Varustelu ei noudattele aivan kilpailijoiden tarjontaa, vaan mukana on harvinaisempaa extraa, mutta toisaalta jotakin puuttuu. Linea Terrassa on vakiona mm. manuaali-ilmastointi, lämmitettävät sähköpeilit, radio/cd usb-liitännällä, 2-osainen takaselkänoja, ajonvakautus, 7 turvatyynyä ja aktiivinen pääntuki. Linea Solin merkittävin varuste on kosketusnäytöllä varustettu navigaattori. Lisäksi siinä on mm. peruutuskamera, bluetooth, korinväriset peilit ja nahkaratti. Stylessä on Solin lisäksi mm. takaspoileri, 16" kevytmetallivanteet, sumuvalot ja kuljettajan kyynärnoja. Comfortissa ei ole näitä varusteita käsinojaa lukuun ottamatta. Sen sijaan siinä on 2-alueinen automaatti-ilmastointi ja sähkölasit myös takana. Vaikka Yaris valmistetaan Ranskassa, lisävarusteita tehtaalta ei ole tarjolla metallivärin (n. 450 euroa) ja ainoastaan 1.33 Linea Sol -versioon tarjottavan vakionopeussäätimen lisäksi.

Yariksen kojetaulu ja hallintalaitteet ovat hyvin tavanomaiset lukuun ottamatta kojetaulun etuosan paneelia. Muutamilla pienillä muotoiluratkaisuilla toteutukseen on saatu hieman persoonallisuutta. Kokonaisuus on selvästi korkeatasoisempi kuin edeltäjässä. Pinnat ovat edelleen lähes pelkästään kovamuovia, mutta pinnan kuviointi parantaa vaikutelmaa. Laatuvaikutelmaa heikentävät kuitenkin monet pienet yksityiskohdat. Erilaisiin sovituksiin ja kiinnikkeiden piilottamiseen ei ole kiinnitetty riittävää huomiota. Hallintalaitteet navigaattori mukaan lukien ovat helppokäyttöiset. Vaihteensiirto on tarkka ja sujuva, mutta vaihdekeppi voisi olla korkeammalla. Säilytystilaa on melko vähän.

Kilpailuasetelma

Yaris on aikuistunut mallikkasti. Tiloiltaan se on edelleen pikkuautoluokkaa, mutta muuten heppoisia pikkuautomaisuuksia on karsittu onnistuneesti. Kahdesta tuoreesta pikkuautosta Kia Rio vaikutti tutustumisen perusteella Yarista houkuttelevammalta, mutta ajokokemus parsi Yariksen asemia Rioon verrattuna. Yaris 1.33 Linea Sol on hinnoiteltu monen kilpailijan kanssa hyvin tarkoin samaan 17 000 euron lukemaan. Ainakin aikaisemmin Yariksen valtteja kilpailussa ovat olleet luotettavuus ja hyvä jälleenmyyntiarvo.

23.10.2011 Timo Nurmela

takaisin