Koeajossa Opel Zafira Tourer 1.4 Turbo Enjoy

Taustaa

Edellinen, kuusi vuotta sitten esitelty kulmikas Opel Zafira näyttää tänä päivänä kovin vanhanaikaiselta sulavalinjaisten kilpailijoiden ja muun Opel-malliston rinnalla. Se jää silti edelleen myyntiin ja ulkomitoiltaan tuntuvasti kasvanut uutuus on nimetty Zafira Toureriksi. Zafiran vahvuus on aina ollut kolmannen istuinrivin näppärä piilottaminen tavaratilan pohjaan silloin, kun lisäpaikoille ei ole tarvetta. Tämä ominaisuus on edelleen tallella.

Kori ja sisätilat

Ensimmäiseen, vuonna 1999 esiteltyyn Zafiraan verrattuna pituutta on jo 34 cm enemmän ja Zafira Tourer on jo pitempi kuin esim. edellinen Ford Galaxy. Tilankäyttö ei nyky-Opeleissa ole kuitenkaan kovin tehokasta. Kolmannen istuinrivin tilat ovat monessa lyhyemmässä kilpailijassa käyttökelpoisemmat ja kulku helpompaa. Keskirivillä sen sijaan kelpaa matkustaa. Kolmea erillistä istuinta voi siirtää yksi kerrallaan ja tilaa on runsaasti. Leveyttä riittää kolmellekin matkustajalle ja polvitilaa on ruhtinaallisesti. Istuimet ovat lähes etuistuimien veroiset. Keski-istuin on kuitenkin tavalliseen tapaan muita kapeampi.

Myös etuistuimet ovat hyvät. Avaimia mukavuuteen ovat istuimien riittävä mitoitus ja kunnollinen sivutuki. Istuimet saa myös säädettyä varsin alas, jos ei pidä tila-automaisesta ajoasennosta. Kaikkiaan ajoasento on miellyttävä, mitä ei voinut sanoa edeltäjästä. Mittava keskikonsoli heikentää väljyyden tunnetta edessä.

Tavaratilaa on 7-hengen asennossa yhtä vähän kuin ennenkin, mutta takimmaiset istuimet kaadettuna tilaa on mainiot 710 litraa. Myös keskirivi taittuu tarvittaessa samaan tasoon kuin takarivi, joten tasaista pohjaa on pitkästi. Penkkien taittelu on helppoa. Zafiran kiistattomana etuna on se, että normaalisti käytössä on runsaasti tavaratilaa, mutta kaksi lisämatkustajaakin mahtuu tarvittaessa mukaan.

Näkyvyys eteen on edeltäjää parempi, sillä etupilarit eivät rajoita näkymää yhtä paljon. Taakse näkyvyys on hieman rajallista. Kääntöympyrä on suurehko.

Moottori ja suorituskyky

Zafira Tourerin ainoa bensamoottori Suomessa on ahdettu 1,4-litrainen (103 kW/140 hv). Lisäksi tarjolla on kaksi 2,0-litraista dieseliä sekä 1,6-litrainen maakaasuversio. Bensakoneen ja tehokkaamman dieselin saa myös automaattivaihteisena. Koeajoauto oli bensaversio. Opelin bensaturbo vaikuttaa kilpailijoiden vastaaviin verrattuna alakierroksilla nuhaiselta, mutta se on hyvin vertailukelpoinen ahtamattomien 1,8-litraisten kanssa. Vaihteiden välitykset ovat lyhyet - kuutonen vastaa monen muun auton viitosta. Käytännössä auto kiihtyy kohtalaisesti hieman suuremmallakin vaihteella.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Zafira Tourerin ajettavuus on varsin pätevä. Ohjaus on luonteva, varsin tunnokas ja palauttaa hyvin. Suuntavakavuus on muuten hyvä, mutta polanteisen tien urat ohjailevat autoa hieman enemmän kuin näin kookasta autoa pitäisi. Jousitus toimii pääosin hyvin. Pienissä epätasaisuuksissa tuntuu hieman tärinää.

Myös äänieristys on kilpailijoihin verrattuna hyvä. Rengasmelu on miellyttävän sävyistä ja myös moottori pysyy melko hiljaisena.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasoja on kaksi, Enjoy ja Cosmo. Enjoy sisältää mm. aktiiviset pääntuet, vakionopeussäätimen, sähkölasit myös takana, nahkaratin, lukuvalot edessä ja takana, ajotietokoneen ja manuaali-ilmastoinnin. Noin 2000 euroa kalliimmassa Cosmossa on mm. automaatti-ilmastointi, kevytmetallivanteet, sadetunnistin, kaukovaloautomatiikka, tummennetut takaikkunat ja sumuvalot. Hintaeroon nähden tavaraa tulee Cosmossa miltei tavanomaista enemmän. Osan näistä varusteista saa pakettihinnoiteltuna Enjoyhin. Ksenonvalot maksavat noin 1400 euroa ja metalliväri noin 700 euroa.

Sisustuksen tyyli on nykyaikaistunut vähintään yhtä paljon kuin ulkoasu. Sisustus on pitkälti lainaa Astrasta ja Insigniasta. Kojelauta on varsin näyttävä, mutta käyttö ei ole kaikkein selkeintä. Säilytyslokeroita on runsaasti. Hansikaslokero on pienehkö eikä perusvarustein keskikonsolia ole hyödynnetty kovin tehokkaasti. Lisähintaan (Cosmossa vakio) saa näppärän, kiskoilla liukuvan keskikyynärnoja/säilytyslokerojärjestelmän. Sisustuksen laatu on melko hyvä, joskin koeajoautossa hansikaslokeron kansi ei istunut paikoilleen täysin siististi. TM-talvitestin mukaan lämmityslaite on surkea.

Kilpailuasetelma

Zafira Tourer on onnistunein Opel-malli pitkään aikaan. Sen vahvuuksia ovat muunneltavuus, keskirivin tilat, ajettavuus, mukavuus ja melutaso. Ulkomitat ovat kilpailijoihin verrattuna suuret ja moottorien ominaisuudet eivät ole parhaimmiston tasolla. Hinnoittelu on hyvin lähellä kovimpia kilpailijoita.

18.2.2012 Timo Nurmela

takaisin