Koeajossa Hyundai i40 Wagon 1.7 CRDi 100 kW Style

 

Taustaa

Hyundailla on jo mm. USA:n markkinoilla hyvin linjakkaasti muotoiltu automallisto. Korealaiset ovat valinneet linjan, jonka mukaan Eurooppaan tuodaan täkäläisiin tarpeisiin suunniteltuja malleja ja i40 sekä tuleva i30 osoittavat, että myös Euroopan mallistoon saadaan entistä tyylikkäämpää muotoilua. Tämä avaakin uusia hyvässä nosteessa jo muutenkin olevalle merkille mahdollisuuksia myyntimenestyksen parantamiseen. Aikaisemman Sonatan myynti jäi alhaisemmalle tasolle kuin hinnan ja ominaisuuksien suhde olisi antanut olettaa. Ensimmäiseksi farmarimallina myyntiin tullut i40 on tilankäytöltään tehokkaampi kuin muilla mantereilla myynnissä oleva uusi Sonata. Muotoilu edustaa modernia linjakkuutta, mutta erityisen persoonallisia muotoja i40:sta ei löydy. Ainakin Suomessa pääkilpailijana on helppo pitää Avensista. Siihen verrattuna i40 on selvästi tuoreempi, mutta osa Avensis-asiakkaista arvostaa varmasti Toyotan varovaisempaa muotoilua.

Kori ja sisätilat

Ulkomitoiltaan i40 on identtinen Avensiksen kanssa, mutta akseliväliä i40:ssa on 7 cm enemmän. Tärkeimmistä kilpailijoista mm. Mondeo on selvästi suurempi. Sisätiloiltaan i40 onkin parhaiten verrattavissa Avensikseen. Takaistuin on melko matala ja selkänoja loivassa asennossa. Näiden ansiosta farmarimallissa on hyvin pääntilaa. Myös polvitila riittää runsaasti pitemmillekin matkustajille. Jalkaterät vain eivät sijoitu luontevasti etuistuimen alle. Keskitunneli takaistuimella on hyvin matala, mikä parantaa mahdollisuuksia kolmen henkilön kuljettamiseen takana. Kova keskikyynärnoja tosin tuhoaa istumamukavuuden keskipaikalla. Etuistuimien muotoilussa on panostettu riittävään sivutukeen. Eurooppalaisille olisi mielellään voinut suunnitella vielä suurikokoisemmatkin etuistuimet. Monipuolisten sähkösäätöjen ansiosta ajoasennosta saa hyvän, mutta aivan parasta istuinmukavuutta i40 ei mahdollista. Lisävarusteinen lasikatto vie paljon pääntilaa niin edestä kuin takaa.

Tavaratilan muunneltavuus on toteutettu helpoimmalla tavalla eli vain selkänojat kääntyvät. Ne jäävät selkeästi vinoon asentoon. Selkeämuotoinen tavaratila on pitkä, mutta muuten tavaratila kärsii linjakkaista ulkomuodoista. Lattian alta, pienikokoisen varapyörän päältä löytyy matalia säilytyslokeroita. Tavaratilan lattia on matalammalla kuin monessa kilpailijassa ja luukku avautuu reilusti. Tavaratilan ja matkustamon väliverkko on vakiovaruste.

Takaikkuna on pienikokoinen ja näköala niin sisäpeilistä kuin päätä kääntäen jää suppeaksi. Style-mallissa tilannetta korjaavat parkkitutkat sekä peruutuskamera, jolla on pienikokoinen näyttö taustapeilissä. Ulkopeilit ovat kapeammat kuin monessa muussa nykyautossa. Tuulilasi on melko kaukana kuljettajasta ja etupilarit paksut.

Moottori ja suorituskyky

Tehoversioita Hyundai ei tarjoa: valikoimassa on 1,6- ja 2,0-litraiset suorasuihkutuksella varustetut bensamoottorit sekä kaksi tuoretta 1,7-litraista turbodieseliä (85 kW/115 hv ja 100 kW/136 hv). Tehokkaamman bensa- ja dieselmoottorin yhteyteen saa 6-vaihteisen perinteisen automaattivaihteiston. Koeajettu auto oli malliston kallein versio tehokkaammalla dieselillä ja automaattina. Moottori tuottaa vääntöä 325 Nm alueella 2000-2500 r/min. Suorituskyky vastaa sitä, mitä 136-hevosvoimaiselta dieseliltä 1600-kiloisessa autossa voi odottaa. Vetoalueella kiihtyvyys on parhaimmillaan ripeää, mutta melko vähäinenkin kiihdytys maantienopeudessa saa vaihteiston hakemaan pienempää pykälää. Pienillä kierroksilla vääntö ei ole samaa luokkaa kuin 2,0-litraisissa dieseleissä. Vaihteiston toiminta ei yllä markkinoiden parhaimmiston tasolle. Etenkin pienimmillä vaihteilla vaihdot huomaa selvästi. Automaattivaihteisena kulutus on paljon manuaalia suurempi.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Jousituksessa on selkeästi haettu mukavuutta, mutta silti ainakin kevyellä kuormalla menossa on lievää täristystä eivätkä esim. terävät poikkisaumat ylity aivan huomaamattomasti. Ohjaus on asiallinen, mutta ei luokkansa parhaimmistoa. Suuntavakavuudessa ei ole ongelmia ja kaarreajo sujuu luontevasti. Kaikkiaan ajettavuus on toimivaa perustasoa, mutta ajonautintoa i40:sta ei löydy.

Moottorin ääni on eristetty hyvin. Karkealla pinnalla (17-tuumaiset) renkaat jyristävät. Melutason voi silti arvioida keskitasoa hiljaisemmaksi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Hyundai i40 on jo halvempana Comfort-mallina varusteltu varsin hyvin, vaikka vakionopeussäädin puuttuukin. Turvavarustelu on runsas sisältäen myös takaistuinten sivuturvatyynyt, kuljettajan polviturvatyynyn ja aktiiviset pääntuet. Mukavuusvarusteista löytyy mm. sähkösäätöinen kuljettajan istuin, himmenevä sisäpeili, ajotietokone, kevytmetallivanteet, manuaali-ilmastointi ja radio/cd. Style-mallissa on lisäksi mm. vakionopeussäädin/nopeudenrajoitin, 2-vyöhykkeinen automaatti-ilmastointi, avaimeton sisäänkäynti, sadetunnistin, lämmitettävä ratti, bluetooth sekä peruutuskamera ja parkkitutkat edessä ja takana. Lisävarusteita on tarjolla hieman perinteistä korealaista käytäntöä enemmän. Ksenonvalot saa vajaalla 900 eurolla, nahkaverhoilun 1100 eurolla, navigaattorin 1800 eurolla, lasikaton 1860 eurolla ja metallivärin 610 eurolla.

Sisustuksen tyyli vastaa hyvin auton ulkoasun asettamiin odotuksiin. Sisustus on kaikkiaan erinomainen yhdistelmä modernia tyyliä ja toimivuutta. Hallintalaitteet ovat selkeät ja helposti ymmärrettävät. Myöskään mittaristossa ei ole turhaa kikkailua. Sisustus näyttää laadukkaalta, mutta ohjauspyörää lukuun ottamatta käsin kosketeltavat osat ovat pääosin kovaa muovia. Säilytyslokeroita on melko runsaasti.

Kilpailuasetelma

Hyundain eurooppalainen suunnittelu ja korealainen valmistus on tuottanut hyvän lopputuloksen. Niin laadullisesti kuin ominaisuuksiltaan Hyundai on Toyotan tasolla. Eurooppalaiseen ajettavuuteen ja sisustusmateriaalien laatuun se ei kuitenkaan vielä yllä. Hinnaltaan i40 on Avensiksen tasolla, mutta varustelu on hieman runsaampi. Mallisto on eurooppalaisten vaatimusten mukainen: löytyy dieselautomaatti ja farmari. Eväät myyntimenestykseen ovat olemassa.

25.8.2011 Timo Nurmela

takaisin