Koeajossa Hyundai ix35 2.0 CRDi-R Style

Taustaa

Hyundai ix35 on merkin pienin maasturi ja korvaa mallistossa Tucsonin. Kokoluokka on entinen, mutta Tucsonin varovaiset muodot on päivitetty modernimpaan ja vähemmän maasturimaiseen muotokieleen. Ulkomuodon ohella myös moottorivalikoima on uusittu perusteellisesti. Malli on suunniteltu suurelta osin Saksassa ja Euroopassa myytävät mallit valmistetaan Slovakiassa. Entiseen tapaan ix35 saa sisarmallikseen Kia Sportagen, joka jakaa yhteisen tekniikan.

Kori ja sisätilat

ix35 sijoittuu edelleen kooltaan keskiluokan katumaasturien pienempään päähän. Edeltäjään verrattuna pituutta on tullut 8 cm lisää ja korkeutta on kutistettu 7 sentillä. Takaistuimella on hyvin tilaa ellei autoa ole varustettu pääntilat tuhoavalla lasikatolla. Hieman keskimittaa pidemmätkin matkustajat pystyvät istumaan peräkkäin ennen kuin takapenkkiläisen polvet tavoittavat etuistuimen kovan taustan. Keskipaikallakaan ei ole keskikonsoli haittana, mutta leveys jää niukaksi kolmelle. Takaistuimen istuintyyny on etuosastaan matala ja lyhyt. Jalkoja joutuu hieman pujottelemaan takaistuimelle kuljettaessa.

Edessä tunnelma on väljä. Istuimet on sijoitettu korkealle ja asento on nojatuolimainen. Pitkälle kuljettajalle reisituki jää edessäkin vajaaksi ja ristiseläntuki liian matalalle. Kokonaisuutena etuistuimet ovat kuitenkin parhaita, mitä korealaisautoissa on tavattu. Kiitosta voi antaa myös istuimen ja ohjauspyörän laaja-alaisille säädöille.

Tavaratila on kilpailijoihin verrattuna kohtalaisen pitkä, mutta kattoon asti mitattuna matala. Pohja on korkealla ja täysikokoinen varapyörä vie pääosan pohjan alla olevasta tilasta. Laajennusmahdollisuus on perustasoa eli selkänojanpuolikkaat kaadetaan istuinosien päälle, jolloin ne eivät asetu aivan vaakasuoraan. 

Näkyvyydestä ei voi antaa kovin hyvää arvosanaa, vaikka korkealta periaatteessa näkeekin liikennetilanteet hyvin. Etupilarit ovat paksut ja takapilarit vievät paljon näköalaa takaviistoon. Peilit ovat riittävän suurikokoiset. Kääntöympyrä on kohtalaisen pieni.

Moottori ja suorituskyky

Moottorivalikoimasta löytyy tavanomainen 2,0-litrainen bensakone sekä kaksi aivan uutta 2,0-litraista dieseliä. Pienitehoisempi (100 kW/136 hv) on varustettu 6-vaihteisella manuaalivaihteistolla ja tehokkaampi (135 kW/184 hv) 6-vaihteisella automaatilla. Hyundai on onnistunut uusimmissa dieseleissään hyvin ja ix35:ssakin perusdiesel on pirteämpi kuin teholukemasta voisi päätellä. Veto on puhdasta jo hieman yli 1000 r/min kierroksilta lähtien ja lyhyehköt välitykset takaavat osaltaan, että ohituskiihtyvyys on ripeää suurimmillakin vaihteilla. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuudesta jää päällimmäiseksi mieleen tahmeahko ohjaus, mutta muilta osin ajettavuus on kunnossa. Kaarteisiin ix35 istuu ohjauksesta huolimatta hyvin. Osaltaan tilannetta auttaa jämäkkä jousitus. Se taas johtaa siihen, että pienet epätasaisuudet, kuten poikittaissaumat pääsevät tarpeettoman voimakkaina matkustajien istumalihaksiin. Suuremmat epätasaisuudet menevät mallikkaasti.

ix35:n nelivetotekniikka on luokassaan tavanomainen. Auto on normaalisti pelkästään etuvetoinen ja pidon heiketessä takapyörät kytkeytyvät mukaan enemmän tai vähemmän pitkällä viiveellä. Lisäksi nelivedon voi kytkeä jatkuvaksi alle 40 km/h nopeuksissa.

Melutaso on kohtuullisen alhainen luokassa, jossa monet kilpailijat ovat varsin meluisia. Karkeilla pinnoilla rengasmelu nousee kuitenkin varsin kuuluvaksi. Moottorin ääni on kaikissa tilanteissa maltillinen.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetasoja on tarjolla kolme. Comfortissa vakiona on mm. 6 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, manuaali-ilmastointi, radio/CD, istuinlämmittimet edessä ja takana sekä 16" kevytmetallivanteet. Keskimmäisessä Stylessä on lisäksi 2-alueinen automaatti-ilmastointi, vakionopeussäädin, sadetunnistin ja 17" pyörät. Premium on nahkaverhoiltu ja lisäksi varusteena on mm. tummennetut takaikkunat ja peruutuskamera.

Sisustus on nykyaikaisen linjakas, mutta muovilaadut ovat osittain halvan tuntuisia. Nahkareunainen istuinverhoilu on laadukas jo perusmallissa. Mittarit ja hallintalaitteet ovat selkeät. Vaihteensiirto ei ainakaan koeajoautossa ollut kaikkein sujuvimpia. Vakionopeussäätimen kytkimet ovat onnistuneesti ratissa. Ovikotelot ovat laajat ja hansikaslokero vanhanaikaisen käytännöllinen, joskaan ei erityisen suuri. 

Kilpailuasetelma

Edelleen saadaan odottaa, mitä käytännössä tarkoittaa Hyundain tarkoitus nousta sekä hinta- että laatuasteikolla aikaisempaa korkeammalle. ix35 on edeltäjäänsä kalliimpi, mutta edelleen useimpia kilpailijoita halvempi. Laatutaso ei ainakaan sisustuksen osalta ole keskinkertaista parempi. Tärkeämpää on kuitenkin se, että ominaisuuksiltaan ix35 on kehittynyt merkittävästi ja se on luokassaan kilpailukykyinen uutuus.

17.6.2010 Timo Nurmela

takaisin