Parhaat pienet ja keskikokoiset maasturit

1. Volvo XC60

XC60:lla on hyvät lähtökohdat: tasokas edeltäjä ja 90-sarjassa esitelty tekniikka. XC60 on hyvin moderni ja T8-hybridillä on mallistossa keskeinen rooli. Sisustus on tyylikäs ja tilat kilpailukykyiset. Jousitus ei yllä parhaiden tasolle.

2. Mercedes-Benz GLC

GLC on sulavalinjainen - lähes edeltäjänsä vastakohta. Sisustuksen muotoilu onnistui vielä ulkokuorta paremmin. Ajo-ominaisuudet ovat hyvät, samoin äänieristys. Myös hybridi.

3. Skoda Kodiaq

Kodiaq on yllätyksetön niin muotoilultaan kuin ominaisuuksiltaan: se on pidennetty ja hieman halvemmin toteutettu Tiguan. Viimeistelyltään se on verrattavissa enemmänkin Octaviaan kuin Superbiin. Varustelu on runsas.

4. Audi Q5

Q5 uudistui yhtä huomaamattomasti kuin A4 eikä ominaisuuksissakaan otettu harppauksia. Auto on maasturiksi taloudellinen ja tasokkaasti viimeistelty. Ajo-ominaisuudet ovat luokan parhaimmistoa.

5. Skoda Karoq

Yetin seuraaja on hyvin tavanomainen auto. Hintaluokassaan se on kuitenkin lähes kaikilta ominaisuuksiltaan kärkitasoa. Varustelu on hyvä, tilat riittävät ja ajettavuus moitteeton.

6. BMW X3

X3 on myös autoja, jotka erottaa edeltäjästä vain asiantuntija. Tilaa on hieman entistä enemmän. Sisustus on 5-sarjan kaltainen. Pääosa autoista tulee Etelä-Afrikasta.

7. VW Tiguan

Edeltäjäänsä pitempi, mutta matalampi Tiguan on kova sana kilpailussa: hinta ja ominaisuudet ovat kohdallaan.  Hyvät ajo-ominaisuudet ja tilat, huolella mietitty viimeistely.

8. Seat Ateca

Tiguania pienempi Ateca kilpailee sekä Qashqai-tyyppisten etuvetomallien että CR-V -tyyppisten katumaasturien kanssa. Ominaisuuksiltaan se on pätevä kokoelma VW-konsernin rakennuspalikoita. Toimitusaika on venynyt pitkäksi.

9. Range Rover Velar

Futuristinen Velar ostetaan ulkonäön vuoksi. Valttina on kuitenkin myös kyvykäs neliveto ja hyvät ajo-ominaisuudet. Moderni käyttöliittymä on käytettävyydeltään kömpelö.

10. Audi Q3

Edellisen Tiguanin premiumversio on vain hieman sitä kalliimpi. Sisustus on tasokkaampi ja melutaso alhaisempi. Tilat ovat kohtalaiset ja ajo-ominaisuudet hyvät. Jämäkkä alusta tosin heikentää hieman mukavuutta. Uusi malli tulossa. koeajo

11. Volvo XC40

Vuoden auto 2018 XC40 on rohkeasti erilainen. Se on käytännöllisesti suunniteltu auto, joka näyttää omanlaiseltaan. Turvallisuus on huippua, ajettavuus ja moottorit kohtalaisen hyviä. Hinta on kokoisekseen korkeahko.

12. Porsche Macan

Macan on erinomainen auto kaikessa missä se pyrkii olemaan hyvä. Ajettavuus on selkeästi katumaasturien paras. Sukulaisuus Audi Q5:een on onnistuneesti häivytetty taka-alalle. Tilat ovat varsin niukat.

13. BMW X1

X1 pantiin täysin uusiksi etuvetopohjalle ja se kehittyi edeltäjästä poikkeuksellisen paljon. Etenkin tilaa on nyt paljon enemmän ja ulkomuoto on tasapainoisempi. Merkittävin puute on jousitusmukavuus.

14. Lexus NX

Rohkeasti muotoiltu NX on tarjolla vain hybridiversiona, jonka suorituskyky jää mallinumeron antamista odotuksista. Viimeistely on tasokas, mutta ajo-ominaisuudet vain keskinkertaiset.

15. BMW X4 (vanha)

X4 on selvästi X3:a ahtaampi. Ajo-ominaisuudet ovat hieman urheilullisemmat. Muilta osin se vastaa käytännöllisempää sisartaan ja on varsin vahva tulokas katumaasturiluokkaan.

16. Ford Edge

Edge yhdistää varsin onnistuneesti eurooppalaisen ja amerikkalaisen autonsuunnittelun vahvuuksia. Tilaa on hyvin, ajettavuus tunnokasta ja moottori on tehokas. Viimeistely ei ole luvattua premium-tasoa.

17. Land Rover Discovery Sport

Harhaanjohtavasti nimetty malli on sukua enemmänkin Evoquelle. Erityisen hyviä maasto-ominaisuuksia siinä ei ole. Viimeistely on korkeatasoinen ja uudet moottorit luokan parhaimmistoa.

18. Mazda CX-5

Mazda onnistui aikoinaan hyvin CX-5:n suunnittelussa. Mallin uudistuksessa olisi kuitenkin kaivattu enemmän kuin ulkokuoren uusinta. Tilat ovat runsaat ja laatuvaikutelma korkeatasoinen. Tarjolla on myös kehittynyttä moottoritekniikkaa.

19. Range Rover Evoque

Tyylikäs Evoque on herättänyt paljon kiinnostusta. Se on ylellinen ja samalla urheilullinen luksusauto. Hinta on kuitenkin korkea ja samalla rahalla saa selvästi korkeatasoisempiakin ominaisuuksia. koeajo

20. BMW X2  
21. Ford Kuga

Kugan toinen painos on tarkoitettu kaikille mantereille. Muotoilu on entistä varovaisempaa ja tilankäyttö on tehokasta. Ajo-ominaisuudet ovat Fordin tapaan hyvät. Laatuvaikutelma ei yllä parhaiden kilpailijoiden tasolle. koeajo

22. Renault Koleos

Koreassa valmistettavan Koleoksen lähin sukulainen Euroopassa on Nissan X-Trail. Sieltä Koleos on ilmeisesti perinyt osin keskinkertaisiksi jääviä ominaisuuksiaan. Vain dieselinä.

23. Toyota RAV4

RAV4 kasvoi tuntuvasti ja nyt tilat ovat mainiot. Ajaminen on vaivatonta eikä maantieominaisuuksissa ole suuria puutteita. Monilta osin ominaisuudet jäävät kuitenkin keskitasoisiksi. Pääosa myynnistä on hybridiä. Uusi malli on jo esitelty.

24. Hyundai Tucson

Tucson on selvästi edeltäjäänsä tyylikkäämpi ja sisustus on laadukas. Ajo-ominaisuudet eivät ole aivan sillä tasolla kuin olisi odotettu. Etuvetoiset perusversiot ovat edullisia, mutta malliston yläpää on kallis.

25. Kia Sportage

Neljännen sukupolven Sportage on nuorekas ja hyvin viimeistelty. Ominaisuudet ovat pääosin tasaista keskitasoa. Dieselit ovat moderneja. Sportagen myynnissä painotetaan myös etuvetoversioita.

26. Honda CR-V

Suosittu CR-V jatkaa aikaisempien sukupolvien linjoilla. Tilat ovat mainiot ja sisustus asiallinen. Ajettavuudessa on pieniä puutteita. Uudet 1,6-litraiset dieselit eivät yllä aivan lupausten tasolle. Uusi malli on tulossa. koeajo

27. Jaguar F-Pace

Jaguarin ensimmäinen katumaasturi on näyttävä ja urheilullinen. Tekniikka on pitkälle yhtenäistä XE:n ja XF:n kanssa. Ajettavuus on hyvä, mutta mukavuudesta joudutaan tinkimään. Sisustuksen viimeistely ei ole aivan premium-kilpailijoiden tasolla.

28. Kia Sorento

Sorento muistuttaa paljon edeltäjäänsä. Siinä on tiettyä amerikkalaisuutta ja ylellisyyttä. Toisaalta jousitus on jämäkkä. Varustelu on runsas ja moottorissa riittävästi puhtia. Myös tilaa on runsaasti.

29. Alfa Romeo Stelvio

Stelvio on tyylikäs ja kilpailijoitaan urheilullisempi auto, jossa kuitenkin on varsin hyvät tilat. Ohjaus on nopea ja alusta toimiva. Etuistuimet ovat yllättävän huonot ja laatuvaikutelma jää jälkeen kilpailijoista.

30. Nissan X-Trail

X-Trail on nyt ulkonäöltään henkilöauto-mainen. Myös tekniikka se jakaa Qashqain kanssa. Ainoa moottori on 1,6-litrainen diesel. Tilaa on runsaasti, mutta monen muun Nissanin tapaan kokonaisuutena ominaisuudet jäävät keskitasolle.

31. Subaru Forester

Kilpailukykyisesti hinnoiteltu Forester on saatavissa laiskan bensamoottorin ohella kilpailukykyisellä dieselillä Sisätilat ovat suuret ja ajettavuus vakaata. Varustelu on hintaan nähden runsas. koeajo

32. Hyundai Santa Fe (vanha)

Kolmannen sukupolven Santa Fe on Kia Sorenton sisarmalli. Onnistunut diesel, mukava jousitus ja alhainen melutaso. Monissa muissa ominaisuuksissa jäädään kilpailijoiden tasosta. Hinta on korkeahko.

33. Mitsubishi Outlander

Kolmannen sukupolven Outlander on hieman vaatimattoman tuntuinen. Ominaisuudet ovat tasaisen keskitasoiset. Outlanderissa on reilut tilat ja hyvät istuimet. Sen saa myös 7 hengen versiona. Saatavilla on myös pistokehybridiversio.

34. Dacia Duster

Budjettimaasturi ei yritä peitellä halpuuttaan, vaan se näkyy kaikessa. Varusteita on kuitenkin edeltäjää enemmän. Tilaa on hyvin. Monen muun uuden pikkumaasturin tavoin  Duster on tarjolla myös pelkästään etuvetoisena versiona.

Tärkeimpien malliversioiden pisteet ja muiden mallien sijoitukset

Arvosteluperusteet

 

                     Takaisin