Parhaat pikkuautot

1. Audi A1

Audi A1:n perustekniikka on sama kuin Polossa. A1 on kuitenkin hieman viimeistellympi ja urheilullisempi. Kovin vahvaa premium-tunnetta tässä autossa ei kuitenkaan ole. Takaistuintilat soveltuvat lähinnä tilapäiskäyttöön. koeajo

2. Skoda Fabia

Fabia edustaa nyt VW-konsernin uusinta tekniikkaa. Yksinkertaisen kuoren alla on suuret tilat, käytännöllisiä ratkaisuja ja taloudelliset moottorit. Jousitus on mukava, melutaso pikkuautoksi alhainen ja varustelu runsas.

3. BMW i3

BMW:n sähköautossa kaikki on ajateltu uusiksi ja suunnattu edelläkävijöille. Niin ulkokuori kuin etenkin sisustus on hyvin poikkeava eikä miellytä konservatiivisia. Suorituskyky on mainio. Takapenkillä on tilaa saman verran kuin pikkuautoissa yleensä. 

4. VW Polo

Polo ei tarjoa suuria yllätyksiä, mutta kokonaisuus on vahva. Sisätilat ovat keskinkertaiset, mutta muuten ominaisuudet ovat luokan huippua ja monilta osin lähellä Golfia. Melutaso on luokassaan kohtuullinen. Hinta on korkeahko. koeajo

5. Honda Jazz

Kilpailijoitaan tila-automaisempi auto, jossa monikäyttöisyys on viety pitkälle ja tilaa on todella runsaasti. Sen sijaan ajo-ominaisuuksissa olisi parannettavaa ja joiltakin osin toteutus on halvan tuntuinen. Mainio törmäystestitulos.

6. Ford Fiesta

Fiestan ulkomuoto ja sisustus ovat nuorekkaat. 1,0-litraiset moottorit ovat moderneja. Fiestaa on helppo ja hauska ajaa, ja myös jousitus on jämäkkyydestään huolimatta mukava. Tilat ovat pienehköt. Uusi malli jo esitelty. koeajo

7. Renault Zoe

Zoe on Euroopan suosituin sähköauto ja tekniikaltaan Nissan Leafin sukulainen. Perusrakenne on sama kuin Cliossa, mutta korkeutta on selvästi enemmän. Toimintamatkaa on reilusti, mutta kannattavuus on korkean hinnan takia kyseenalainen.

8. Hyundai i20

i20 on tyylikäs, tilava ja varsin eurooppalaisen oloinen. Sisustus on viimeistelty, monesta kilpailijasta poiketen sinne on riittänyt pehmeää muovia. 1,0-litrainen bensaturbo tuo myös moottorit nykypäivän tasolle.

9. Seat Ibiza

Ibiza on Polon ja Fabian urheilullisempi sisarmalli. Takaistuintilat ovat melko ahtaat. Jousitus on melko kova ja ajettavuus täsmällistä. Varustelu on luokassaan runsas. Melutaso on korkea. Myös pikkufarkku Ibiza ST. koeajo

10. Toyota Yaris

Yaris pysyttelee ulkomitoiltaan perinteisissä pikkuautomitoissa, mutta tarjoaa silti kohtalaiset sisätilat. Yaris on auto, jossa lähes kaikki ominaisuudet ovat vähintään keskitasoa, mutta ei aivan huippua. Laatuvaikutelmassa on selkeitä puutteita.  koeajo

11. Mazda 2

Mazda 2 on nuorekas ja urheilullinen. Jousitus on jämäkkä ja sisustus versiosta riippuen hyvinkin näyttävä. Tilat ovat useimpia kilpailijoita niukemmat. 1,5-litraiset bensamoottorit ovat turbottomuudesta huolimatta ajanmukaisia.

12. Volkswagen Up

Up nosti miniautojen ominaisuudet uudelle tasolle, mutta myös hinta Suomessa on kovin korkea. Ajo-ominaisuudet ovat lähes Polon tasoa ja laatuvaikutelma olennaisesti kilpailijoita parempi. Facelift esitelty. koeajo

13. Opel Corsa

Uusi Corsa rakentuu entiselle perustekniikalle, mutta paljon on myös uutta. Valitettavasti uudet bensaturbot on Suomessa hinnoiteltu kalliiksi. Tilat ovat kilpailukykyiset ja viimeistely pikkuautoksi melko tasokas. Ajettavuudesta puuttuu viimeinen silaus.

14. Mini

Mini ei kilpaile puolta halvempien pikkuautojen kanssa, vaikka onkin useimmilta ominaisuuksiltaan samassa luokassa. Edeltäjään verrattuna moottorit ovat kehittyneet ja hallintalaitteet ovat hieman järkevämmin suunnitellut. Myös pitempi 5-ovinen malli.

15. DS3

Vanhan C3:n sporttisempi sisarmalli tarjoaa persoonallista tyyliä ja urheilullisuutta. Käytännöllisyyttä rajoittavat pienehköt takatilat ja tavaratilan korkea nostokynnys. THP 165 on ominaisuuksiltaan mainio moottori DS3:een.

16. Citroën C3

C3 on ulkomuodoltaan huomattavasti edellistä tyylikkäämpi. Autosta löytyy hieman kaivattua persoonallisuutta. Ulkomitat ovat maltilliset ja takaistuintilat niukahkot. Moottorit ovat ajanmukaisia ja taloudellisia. Uusi malli on jo esitelty. koeajo

17. Peugeot 208

208 on ulkomitoiltaan hieman useimpia kilpailijoita pienempi ja takaistuintilat eivät ole kovin suuret.  Ajo-ominaisuudet ovat hyvät ja moottorit ajanmukaisia. Erikoisuutena on mittarien sijoitus pienen ratin yläpuolelle.

18. Kia Rio

Kia Rio on tyylikäs ja viimeistelty pikkuauto. 4,05-metrin pituudesta huolimatta sisätilat ovat vain keskinkertaiset. Myös ajettavuudessa on hieman puutteita. Siitä huolimatta Rio on kilpailukykyinen ja toimiva kokonaisuus. Uusi malli on jo esitelty. koeajo

19. Skoda Citigo/Seat Mii

Citigo ja Mii eroavat Upista hyvin vähän: muotoilu on hieman tavanomaisempi ja perusvarustelu niukempi. Upia vastaavasti varustettuna hintaeroa ei ole paljoa.

20. Opel Adam

Adam on elämäntapatuote niille, joita retroilu ei innosta. Tilaa on lähinnä kahdelle. Sisustus on korkeatasoinen ja personointimahdollisuuksia on loputtomasti. Perusmoottorit ovat vanhahtavia, mutta uusi 1,0-litrainen turbo on mainio.

21. Hyundai i10

Hyundai i10 on VAG-kolmikon ohella selkeästi parempi auto kuin muut pienimmän luokan edustajat. Tilaa on riittävästi ja ajo-ominaisuudet varsin hyvät. Viimeistely on hintaluokka huomioiden kelvollinen ja muotoilu onnistunut.

22. Opel Karl

Chevrolet Sparkin seuraajasta on korealaistaustasta huolimatta saatu varsin Opelmainen. Tilaa on runsaasti ja sisustus on hintaluokassaan asiallinen. Suorituskykykin on riittävä ja ajo-ominaisuudet Corsan veroiset.

23. Renault Clio

Clio erottuu muotoilullaan, mutta myös ajettavuus on kunnossa. Takaistuintilat ovat ulkomittoihin nähden melko niukat. Bensamoottoreista 0,9-litrainen TCe 90 on moderni toisin kuin 1,2-litrainen perusmoottori. 

24. Ford Ka+

Ka+ on tilava perusauto, jossa on hieman kehitysmaamallin tuntua. Ajo-ominaisuudet ovat kuitenkin hyvät. Ainoa moottori, ahtamaton 1,2-litrainen on hieman vanhahtava.

25. Dacia Sandero

Sandero on toimiva perusauto, jonka tilat ovat hintaan nähden mainiot. Myös moottorit ovat nykyaikaisia. Varustelu on niukahko ja sisustuksen viimeistelyssä on säästetty. Tarjolla on myös korkeamman maavaran Stepway ja farmarimalli Logan MCV.

26. Nissan Micra

Micra on kooltaan useimpia kilpailijoita pienempi ja monessa suhteessa halvalla tehty auto. Intiassa valmistettavan Micran ainoat moottorit ovat 1,2-litraisia bensamoottoreita kompressoriahtimella tai ilman. Suorituskyky on varsin hyvä. Uusi malli on esitelty. koeajo

27. Smart Forfour

Takamoottorinen Forfour jakaa yhteisen perustekniikan Renault Twingon kanssa ja se valmistetaan Renaultin tehtaalla Sloveniassa. Twingoon verrattuna hieman viimeistellympi sisustus ja parempi varustelu. Laiskan perusmoottorin tilalle saa turbon.

28. Renault Twingo

Twingo on sympaattinen uutuus, joka löytää ostajia pelkän ulkonäön perusteella. Muuten hyvässä kokonaisuudessa puutteena ovat suuntavakavuus, ahtaat takatilat ja laiska perusmoottori, jolle ei Suomessa ole vaihtoehtoa.

29. Kia Picanto

Kia Picanto on eräs parhaista miniautoista. Se on tyylikäs, hyvin varusteltu ja sisätilat varsin suuret. Melutaso on pikkuautomainen ja ajettavuudessa on selkeitä puutteita. 1,2-litrainen moottori yhdistää hyvin suorituskyvyn ja taloudellisuuden. 

30. Toyota Aygo

Toisen sukupolven Aygo ja sen heikommin arvoaan säilyttävät ranskalaissisaret eivät ole pysyneet kehityksen mukana, vaan ominaisuudet ovat jääneet monelta osin viime vuosikymmenen tasolle. Tilat ovat ahtaat ja säästöpaineet näkyvät liiaksi.

31. Fiat 500

Pirteännäköinen Fiat 500 on löytänyt oman ostajakuntansa myös Suomessa. Auto ei ole halpa, mutta myös sisustus ja varustelu ovat perustason yläpuolella. Suuria sisätiloja, ajonautintoa tai pirteitä moottoreja täytyy hakea muista autoista. koeajo

Tärkeimpien malliversioiden pisteet ja muiden mallien sijoitukset

Arvosteluperusteet

                     

            Takaisin