Rengasfirmat ja -merkit: kuka valmistaa mitä

Maailman rengasmarkkinoita hallitsee 5 suurta: Michelin, Goodyear, Bridgestone, Continental ja Pirelli. Kolme ensin mainittua kilpailevat varsin tasaisesti kärkitilasta. Suuret yritykset valmistavat merkkirenkaiden ohella myös useita halpamerkkejä. Omistajan nimeä käytetään hyväksi halparenkaiden myynnissä, vaikka se ei olekaan todiste laadusta. Halpamerkeille on ominaista vähäisemmät tuotekehityspanokset ja rajoitettu tuote/kokovalikoima.

Samoja kiinalaisrenkaita myydään monilla eri merkeillä, joten markkinoilla olevien rengasmerkkien määrä on kasvanut voimakkaasti. Vuoden 2017 päivityksen jälkeen Euroopan markkinoilta löytyi noin 250 rengasmerkkiä. Listassa ei esiinny kaikkia valmistusmaita.

Sarakkeessa testimenestys on rengasmerkin keskimääräinen menestys autolehtien rengastesteissä vuosina 2016-2017. Mukana on 39 testiä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Saksasta ja Sveitsistä.

Continental-konserni Testimenestys
Continental 5
Continental on alkujaan saksalainen yritys, joka valmistaa renkaita Saksan lisäksi mm. Ranskassa, Tsekissä, Romaniassa ja Portugalissa. Continental-renkaat ovat testimenestyksen ansiosta varsin kalliita.   
Uniroyal 4+
Uniroyalin Euroopan toiminnot Continental osti vuonna 1979.  
Semperit 4
Itävaltalainen Semperit siirtyi Continentalille vuonna 1985. Hintajärjestyksessä Semperit asettuu Uniroyalin ja Barumin väliin.  
General 2
Amerikkalaisen General Tiren Continental osti vuonna 1987. Renkaita valmistetaan USA:ssa, Meksikossa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja nyt myös Tsekissä, jossa tuotettuja renkaita myydään selvästi Barumia halvemmalla.  
Barum 3
Enemmistö tsekkiläisestä Barumista siirtyi Continentalille vuonna 1993. Barumin renkaat ovat nykyään niin hinnallisesti kuin laadullisesti lähellä merkkirenkaita, ja Barumeita valmistetaan lähes kaikilla Continentalin tehtailla. Vastaavasti myös Tsekissä valmistetaan renkaita Continentalin nimellä.  
Matador 2 1/2
Slovakialainen Matador on toinen Continentalin varsinaisista halpamerkeistä. Matador-renkaita on tehty vuodesta 1925.  
Mabor 3
Toinen Continentalin halpamerkeistä on Mabor. Portugalilainen Mabor perusti yhteisyrityksen Continentalin kanssa 1989.  
Viking 3-
Norjalaisen Vikingin Continental osti 1990-luvun lopussa. Tuotanto siirrettiin aluksi Gislavedin tehtaalle ja myöhemmin Keski-Eurooppaan. Tuotemerkkinä nykyisin ContiViking.  
Gislaved 2+
Ruotsalainen Gislaved on Continentalin tuorein ostos. Tehdas Ruotsissa lopetettiin pian kaupan jälkeen. Talvirenkaiden ohella merkki Gislaved esiintyy nyt aikaisempaa vahvemmin myös kesärenkaiden markkinoilla. Kesärenkaiden hintataso vastaa konsernin merkeistä lähinnä Semperitiä.  
Sportiva  
Etelä-Afrikan General-tehtaan halparengas on nimeltään Sportiva.  
  Goodyear-konserni  
Goodyear 4 1/2
Goodyear on alun perin amerikkalainen rengasvalmistaja, ensimmäisen tehtaan Eurooppaan se perusti vuonna 1927. Konsernilla on rengasvalmistusta Euroopassa Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Luxemburgissa, Puolassa, Sloveniassa ja Turkissa. Goodyear on ylivoimainen markkinajohtaja USA:ssa.  
 
Dunlop 4+
Japanilaisen Sumitomon omistaman Dunlopin siirryttyä Goodyearin talliin vuonna 1999 Goodyearista tuli maailman suurin rengasvalmistaja.  
 
Regal  
Regal-renkaita suunnittelee ja valmistaa Etelä-Afrikan Dunlop.  
 
Fulda 4 1/2
Saksalaisen Fuldan Goodyear on omistanut jo vuodesta 1961. Fuldat ovat selvästi Goodyear- ja Dunlop-renkaita halvempia.  
 
Pneumant 4
Itäsaksalainen Pneumant valmisti aikaisemmin renkaita myös nimellä Riesa. Goodyearille Pneumant päätyi Dunlopin kautta.  
 
Sava 4-
Slovenialainen Sava perusti yhteisyrityksen Goodyearin kanssa vuonna 1997. Nykyään Goodyear omistaa 80 %. Valmistaa myös Comet-merkkisiä renkaita.  
 
Debica 3
Puolalaisesta TC Debicasta Goodyear hankki enemmistön (60 %) vuonna 1995.  
 
Falken 3
Vuonna 1983 perustettu japanilainen Falken on Goodyearin yhteistyökumppani. Vuodesta 1997 Falken valmistaa Goodyearille nopean ajon renkaita ja Goodyear tekee Falkenille tuotekehitystä.  
 
Mideo  
Valmistusmaa Venäjä.  
 
Kelly  
Amerikkalainen Kelly-Springfield on kuulunut Goodyeariin jo vuodesta 1935.  
 
Power King  
Power King on Good Year Indian 4x4-rengasmerkki.  
 
South-Pacific  
South-Pacific valmistaa renkaita Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Papua-Uudessa-Guineassa.  
Michelin-konserni   
Michelin 4
Ranskalaisella Michelinillä on yhteensä 74 tuotantolaitosta 18 maassa. Tuotemerkkejä on jäljempänä lueteltujen lisäksi kolumbialainen Icollantas sekä lähinnä maatalous- ja kuorma-autonrenkaisiin keskittynyt unkarilainen Taurus. Michelinin omalla nimellä myytävien renkaiden testimenestys ei ole viime vuosina ollut niin tasaisen hyvää kuin Continentalin.  
 
Kléber 2-
Michelinin pitkäaikainen ranskalaiskilpailija päätyi Michelinin omistukseen vuonna 1991.  
 
BF Goodrich 2 1/2
Michelin osti amerikkalaisen Uniroyal Goodrichin vuonna 1990. Tästä kaupasta on jäljellä tuotemerkki BF Goodrich ja tehtaita Pohjois-Amerikassa. Merkkiä ollaan tuomassa voimakkaammin Euroopan markkinoille.  
 
Kormoran 1+
Michelin osti Puolan suurimmasta rengasvalmistajasta Stomil-Olszynistä 70 % vuonna 1995. Nykyään Stomilin renkaat tunnetaan nimellä Kormoran.  
 
Riken 3-
Riken-merkillä halparenkaita valmistaa ainakin Taurus-tehdas Unkarissa. Lisäksi renkaita tehdään Puolassa. Aikaisemmin Riken-renkaita on tullut myös Japanista ja Ranskasta.  
 
Euromaster  
Michelin omistaman Euromaster-rengasketjun merkkituotteeksi on valittu halparengas, jota valmistaa ainakin Avon. Samaa rengasta myydään maasta riippuen myös nimillä Tyremaster tai Accis.  
Siam  
Michelinin omistaman thaimaalaisen Siamtyren renkaita myydään myös Euroopassa.  
Bridgestone-konserni  
Bridgestone  

3+

Japanilainen Bridgestone ei ole laajentanut tuotemerkkivalikoimaansa kovin voimakkaasti. Bridgestone-merkillä myydään paitsi hyviä nopean ajon renkaita, myös testimenestykseltään enintään keskinkertaisia renkaita tavallisille käyttäjille. Bridgestonella on Euroopassa tehtaita Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Puolassa ja Turkissa. Markkinaosuus Euroopassa on edelleen muita suuria konserneja pienempi.  
 
Firestone 3-
Amerikkalainen Firestone yhtyi Bridgestoneen 1980-luvun lopussa.  
 
Dayton 3
Bridgestone-konsernin halvempi merkki on amerikkalaislähtöinen Dayton.  
 
First Stop  
Bridgestonen First Stop -ketjun nimikkomerkki halparengasmarkkinoille.  
Pirelli-konserni  
Pirelli 4 1/2
Italialainen Pirelli on myynyt ja ostanut toimialoja, mutta renkaat ovat edelleen konsernin toiseksi suurin toimiala kaapelien jälkeen. Rengastehtaita Euroopassa Pirellillä on Italiassa, Saksassa, Espanjassa, Englannissa ja Turkissa.  
 
Armstrong  
Amerikkalaislähtöinen merkki, Euroopassa halparengas.  
 
CEAT  
Italialaisperäinen Ceat kuuluu laajalle levinneisiin halparengasmerkkeihin. Pirelli-konserniin se on kuulunut vuodesta 1985. Ceat-renkaat valmistetaan nykyään Intiassa.  
Muut rengasmerkit:  
 
Yokohama 2 1/2
Suurimpia pienistä rengasvalmistajista on japanilainen Yokohama.  
 
Sumitomo  
Japanilainen Sumitomo Rubber Industries on myös merkittävä japanilaisvalmistaja, mutta Euroopassa lähes tuntematon.  
 
Ohtsu  
Ohtsu on Sumitomon kakkosmerkki, joka on henkilöautorenkaita tunnetumpi kuorma-autonrenkaista.  
 
Avon 2+
Cooper osti brittiläisen Avonin vuonna 1999. Avon valmistaa myös Euromaster-renkaita.  
 
Mastercraft  
Mastercraft on Cooperin halvempi tuotemerkki.  
 
Pro Comp  
Pro Comp on Cooperin valmistama 4x4-rengas.  
 
Mastersteel  
Mastersteel on hollantilaisen Intersprint-rengastukkurin teettämä halparengas.  
 
Wintermaster  
Wintermaster on Avonin halpa talvirengas Keski-Euroopan oloihin.  
 
Toyo 2 1/2
Japanilainen Toyo on menestynyt erinomaisesti eurooppalaisissa rengastesteissä nopean ajon renkaillaan. Sarjan halvemmassa päässä on kuitenkin myös huonompia tuotteita.  
 
Kumho 3-
Suurempi korealaisista eli Kumho on vakiinnuttanut asemansa kaikilla mantereilla.  
 
Marshal 1 1/2
Marshal on Kumhon tuote halvimpaan hintaluokkaan.  
 
Admiral  
Kumhon halparenkaita myydään myös nimellä Admiral.  
 
Hankook 4-
Toinen korealainen, Hankook, valmistaa renkaita Korean ohella Kiinassa. Michelin omistaa pienen osuuden Hankookista, joka on noussut maailman 7. suurimmaksi rengasvalmistajaksi.  
 
Aurora  
Hankookin kakkosmerkki.  
 
Kingstar  
Kingstar on Hankookin halpamerkki.  
 
Apollo 3+
Intialainen Apollo on tulossa vahvasti Eurooppaan. Se on myös noussut 20 suurimman rengasvalmistajan listalle hankittuaan Vredesteinin lisäksi amerikkalaisen Cooperin.  
 
Vredestein 3 1/2
Hollantilainen Vredestein on säilyi pitkään itsenäisenä rengasvalmistajana, mutta vuonna 2009 sen hankki intialainen Apollo Tyres. Vredestein kuuluu laaturenkaisiin.  
 
Maloya  
Vredestein osti sveitsiläisen halparenkaan Maloyan vuonna 1993 ja tuotanto siirtyi Hollantiin.  
 
Cooper 3
Amerikkalainen Cooper on vahva kotimantereensa jälkiasennusmarkkinoilla ja "light truck"-renkaissa. Cooperille renkaita valmistaa myös Hangzhou Zhongce Rubber Kiinassa. Cooper oli vuonna 2015 maailman 11. suurin rengasvalmistaja.  
 
Marangoni  
Italialainen Marangoni valmistaa laajaa tuotevalikoimaa, mutta ei ole saavuttanut suurta markkinaosuutta.  
 
Stunner  
Italialaisen Marangonin halparengas  
   
Nokian 4 1/2
Eräs pienimmistä rengasvalmistajista. Bridgestone omistaa vajaat 20 % Nokian Renkaista. Suomessa myytävät renkaat valmistetaan Suomessa, Venäjällä ja Indonesiassa. Lisäksi Nokianeita tehdään Matador-tehtaalla Slovakiassa. Vuonna 2015 Nokian oli maailman 19. suurin rengasvalmistaja.  
 
Nordman  
Nokian Renkaiden kakkosmerkillä tehdään lähinnä ykkösmerkin vanhoja malleja.  
 
Nexen 4
Nexen on vuonna 1942 perustettu korealaisvalmistaja, jolla on valmistusta Koreassa ja Kiinassa. Vuonna 2015 Nexen oli maailman 21. suurin rengasvalmistaja.  
 
Roadstone 3 1/2
Nexenin toinen tuotemerkki.  
 
Atlas  
Myös Atlas-rengas on Nexenin valmistama.  
 
Jupiter  
Myös Jupiter-rengas on Nexenin valmistama.  
 
Hercules  
Amerikkalaisfirma, joka suunnittelee renkaansa itse, mutta valmistuttaa ne muualla. Samaa tavaraa myydään myös nimillä Merit ja Signet.  
 
Silverstone  
Malesialainen vuonna 1988 perustettu rengasvalmistaja.  
 
Champiro  
Indonesialaisen Tunggalin halparengas, jota valmistetaan myös Kiinassa.  
 
Federal 2 1/2
Taiwanilainen rengasvalmistaja, jolla on tuotantoa myös Kiinassa.  
 
Tigar  
Jugoslavian valtionyhtiö aloitti toimintansa vuonna 1959 ja yksityistettiin vuonna 1991. Tigar tekee yhteistyötä Michelinin kanssa.  
 
Tyfoon  
Hollantilaisen Inter-Sprintin Continentalin Itä-Euroopan tehtailla teettämä halparengas.  
 
Maxxis 2 1/2
Taiwanilainen rengasvalmistaja, jolla on tuotantoa myös Kiinassa ja Thaimaassa. Suurimpia valmistajia kaukoidässä ja maailmanlaajuisesti 9. suurin vuonna 2016. Kuuluu nykyään Cheng Shin Rubber Ind. Co. Ltd. -konserniin.  
 
Wanli 2-
Kaukoidän suurimpiin valmistajiin kuuluu myös Wanli Tire Corporation Limited, kiinalainen vuonna 2004 perustettu valtionyhtiö, jonka renkaita myydään Euroopassa nimellä Wanli, Sunny ja Aptany.  
 
Sunny 1 1/2
Wanlin toinen pitkäaikainen rengasmerkki on Sunny.  
 
Nankang 2+
Nankang on Taiwanin vanhin rengasvalmistaja. Tuotanto on alkanut jo vuonna 1940. Euroopassa Nankangia markkinoi Rengas-Onlinen takana oleva Delticom.  
 
Star Performer 0+
Star Performer on Nankangin halpamerkki.  
   
Goodride 1
Delticom markkinoi kiinalaisen Hangzhou Zhongch Rubberin renkaita nimellä Goodride. Hangzhou oli vuonna 2015 suurin kiinalaisvalmistaja.  
 
Trazano 1
Trazano on sama Hangzhou Zhongch Rubberin rengas kuin Goodride.  
 
 
Delfin  
Delfin-renkaat ovat Nankangin valmistamia.  
 
Sonar  
Sonar on merkki, jota teettää hollantilainen Interstate Europe Nankang-tehtaalla.  
 
Woosung  
Woosung on korealaisen Nexenin rinnakkaismerkki.  
 
Fortuna 1 1/2
Fortuna on markkinointinimi hollantilaisen Deldon eri tehtaissa Kaukoidässä teettämille renkaille.  
 
Minerva 1
Minerva on markkinointinimi hollantilaisen Deldon Kiinassa teettämille renkaille.  
 
Imperial  
Imperial on markkinointinimi hollantilaisen Deldon eri tehtaissa Kaukoidässä teettämille renkaille.  
 
Rockstone, Roadmax, Rotalla, Luxxan, Tristar 1-
Saman kiinalaisvalmistajan tekemiä renkaita. Deldo markkinoi ko. renkaita Euroopassa merkeillä Rockstone, Minerva ja Tristar.  
 
Amtel  
Amtel on merkittävä venäläisvalmistaja, jonka kanssa Nokian Renkaat oli ryhtymässä yhteistyöhön, joka kuitenkin kariutui.  
 
Trayal  
Serbialainen Trayal on valmistanut henkilöautonrenkaita vuodesta 1974. Tuotannossa on renkaita myös mm. maanrakennuskoneisiin ja lentokoneisiin.   
 
Fate  
Fate on argentiinalainen rengasvalmistaja, jonka tuotteita on alettu tuomaan myös Eurooppaan. Fate on yhteistyössä Continentalin kanssa. Markkinajohtaja Latinalaisessa Amerikassa.  
 
GT Radial 1+
Indonesialainen Gajah Tunggal mainitsee olevansa Kaakkois-Aasian suurin rengasvalmistaja ja maailman 20 suurimman joukossa. Michelin omistaa yrityksestä 10 %.  
 
Triangle 1
Kiinalainen Triangle Tire mainitsee olevansa 25 miljoonan renkaan vuosituotannollaan 2. suurin kiinalainen rengasvalmistajia. Pääpaino tuotannossa on kuitenkin kuorma-autojen ja traktorien renkaissa.  
 
Milestone  
Milestone-renkaat valmistaa vuonna 1957 perustettu intialainen Milestone Tyres Private Limited.  
 
Millennium  
Brittiläinen Viking International -rengasliikeketju teettää renkaita Viking-nimellä jossakin brittiläisessä rengastehtaassa.  
 
National  
National on amerikkalainen rengasmerkki, joka valmistuttaa tuotteitaan 18 eri rengasvalmistajalla ympäri maailmaa.  
 
Chengshan  
Kiinalainen Chengshan ilmoittaa tavoitteekseen tehdä tuotemerkkinsä tunnetuksi koko maailmassa ja se on eräs suurimmista kiinalaisvalmistajista.  
 
Austone  
Austone on Chengshanin toinen tuotemerkki. Yhtuiön toinen omistaja on Cooper.  
 
Eurotec  
Eurotec-renkaita teettää Meyer-Lissendorf GmbH & Co KG Continentalin tehtaalla jossakin Euroopassa.  
 
Lassa  
Lassa-renkaita valmistaa turkkilainen Brisa, joka valmistaa renkaita myös Bridgestonelle. Brisa ilmoittaa olevansa Euroopan 6. suurin rengasvalmistaja.  
 
Linglong 0,5
Linglong -renkaiden valmistaja on kiinalainen Shangdong Linglong Rubber Company, joka on viiden suurimman joukossa Kiinassa ja kaikkiaan maailman 20. suurin rengasvalmistaja vuonna 2015.  
 
Ohero  
Taiwanilainen Ohero valmistaa pääasiassa renkaita maatalouskoneisiin ja skoottereihin, mutta myös henkilöauton renkaita myydään ainakin Saksassa.  
 
Eurogrip  
Eurogrip-merkkisiä renkaita valmistaa Intiassa TVS Srichakra. Pääpaino on teollisuus- ja maatalousrenkaissa, mutta ainakin 4x4-renkaita löytyy autoihinkin.  
 
Alliance  
Israelilainen Alliance on tunnettu maatalousrenkaiden valmistaja, mutta henkilöauton renkaana vähemmän tunnettu.  
 
Belshina  
Myös valkovenäläinen Belshina on tunnetumpi raskaamman kaluston renkaiden valmistajana.  
 
Kama  
Kama sanoo olevansa Venäjän suurin rengasvalmistaja ja valmistavansa 12 miljoonaa rengasta vuodessa.  
 
Flamingo  
Tuntematon japanilainen rengasmerkki.  
 
Westlake 0,5
Westlake-renkaita valmistaa vuonna 1958 perustettu kiinalainen Hangzhou Zhongce Rubber, joka oli 2010-luvun alussa suurin kiinalaisvalmistaja.  
 
Taganca  
Tagancat ovat venäläisiä.  
 
Yaroslavl  
Myös Yaroslavl on venäläinen rengasvalmistaja.  
 
Runway  
Singaporelaisella GITI Tirellä on kaikkiaan 8 rengastehdasta Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Merkkejä on mm. Dextero, Runway ja Primewell. GITI oli vuonna 2016 maailman 10. suurin rengasvalmistaja.  
 
Laramie  
Laramie on amerikkalainen rengasliikeketju, joka teettää nimellään renkaita arvattavasti kaukoidässä.  
 
Lee  
Myös Lee on amerikkalainen rengasliike, joka teettää 4x4-renkaita Aasiassa.  
 
Regul  
American Tire Distributors-ketju valmistuttaa renkaita Regul-merkillä Michelinillä.  
 
Winterstar  
Point S on ranskalaislähtöinen 24 maassa toimiva rengasliikeketju, joka valmistuttaa Point S, Summerstar ja Winterstar -merkkisiä renkaita Euroopassa ja Aasiassa. Joitakin Winterstar-renkaita on valmistanut Continental.  
   
Winston  
American Tire Distributors-ketju valmistuttaa renkaita Winston-merkillä Good Yearilla.  
   
Loput merkit on lisätty listan alkuperäisen julkaisemisen jälkeen (2006-2017) eli ne ovat tulleet Euroopan markkinoille myöhemmin.  
   
Accelera  
Indonesialainen PT. Elangperdana Tyre Industry on perustettu vuonna 1996. Sen tuotemerkkejä ovat mm. Accelera ja EP Tyres.  
Achilles 0
Multistrada Arah Sarana PT. Tbk. on vuonna 1988 perustettu indonesialainen rengasvalmistaja, joka käyttää tuotemerkkejä Achilles ja Corsa.  
Aeolus 3
Aeolus Tyre Co., Ltd. on kiinalainen rengasvalmistaja, joka on perustettu vuonna 1965. Yritys valmistaa renkaita henkilö- ja kuorma-autoihin, sekä maataloudessa käytettäviä renkaita. Se ilmoittaa olevansa 20. suurin rengasvalmistaja maailmassa. Virallisessa tilastossa se oli sijalla 27 vuonna 2015.  
Altenzo  
Altenzo on pieni australialaisvalmistaja.  
Antares  
Zhaoqing Junhong Co.Ltd ilmoittaa olevansa eräs Kiinan suurimmista rengasvalmistajista. Yritys on perustettu vuonna 2006. Sen merkkejä ovat Antares ja Maxtrek.  
Aoteli  
Shentai Group on pienehkö kiinalaisvalmistaja, joka ilmoittaa valmistavansa 6 miljoonaa rengasta vuodessa merkeillä Aoteli, Rapid ja Three-A.  
Aplus  
Shandong Haohua Tire Co., Ltd on vuonna 2011 perustettu kiinalaisvalmistaja, joka käyttää tuotemerkkejä Aplus ja Lanvigator.  
Aptany 0
Wanli Tire Corporation Limited on kiinalainen vuonna 2004 perustettu valtionyhtiö, jonka renkaita myydään Euroopassa nimellä Wanli, Sunny ja Aptany.  
Ardent  
Dubailaisomisteinen Zenises-konserni valmistuttaa Aasiassa renkaita merkeillä Ardent, T, ZTyre ja iLink. Se on yhteistyössä ainakin Trianglen kanssa.  
Arrowspeed  
Arrowspeed on korealaisen Nexenin valmistama halpamerkki.  
Atturo  
Atturo on amerikkalaisyhtiö, joka valmistuttaa renkaita Taiwanissa ja Thaimaassa.  
Autogrip 0
Fullrun on vuonna 2003 perustettu kiinalainen rengasvalmistaja, jonka merkkejä ovat mm. Fullrun, Fullway ja Autogrip.  
BCT  
Beijing Capital Tire on vuonna 1970 perustettu Beijing-autokonsernin tytäryhtiö.  
Blacklion 1 1/2
Shandong Jinyu Tire Co., Ltd on perustettu vuonna 1995 ja se yhdistyi Sailunin kanssa 2015. Yritys ilmoittaa olevansa 20 suurimman rengasvalmistajan joukossa maailmassa. Sailunin ja Ginyun lisäksi tuotemerkkinä on Blacklion, Evergreen ja Rovelo. Tehtaita on Kiinan lisäksi Vietnamissa.  
Blackstone  
Blackstone on vuonna 2001 perustettu intialaisvalmistaja, jolla pääpaino on teollisuusrenkaissa.  
Boto  
Wanda Boto on vuonna 2004 perustettu kiinalainen rengasvalmistaja, joka työllistää noin 2500 työntekijää.  
Briway  
Briway Tire Co. on vuonna 2004 perustettu rengasvalmistaja, jolla on henkilöautonrenkaiden lisäksi laaja valikoima tuotteita kuten moottoripyörä- ja maatalousrenkaat.  
Camac  
Camac on vuonna 1967 perustettu portugalilaisyhtiö, joka on keskittynyt vintage-renkaisiin.  
Carbon Series  
Amerikkalainen rengastukku Parrish Tire teettää Kiinassa renkaita merkillä Carbon Series 2000-luvun alusta lähtien.  
Cheng Shin  
Taiwanilainen Cheng Shin Rubber Ind. Co. Ltd. on CST-merkillään maailman suurin polkupyörän renkaiden valmistaja. Se on 2000-luvulla laajentanut tuotevalikoimaansa mm. autonrenkaisiin ja ostanut Maxxis-rengasvalmistajan.  
Coker  
Coker Tire Company on amerikkalaisyhtiö, joka valmistuttaa vintage-renkaita.  
Constancy 1
Shandong Longyue Tire Co.,Ltd on kiinalaisyhtiö, joka valmistaa mm. Constancy- ja iLink-merkkisiä renkaita.  
Cordiant  
JSC Cordiant on venäläisvalmistaja, joka sanoo valmistavansa viidenneksen venäläisrenkaista. Cordiant omistaa Matadorin yhdessä Continentalin kanssa.  
Davanti 0,5
Brittiläinen rengastukkuri Oak Tyres toi vuonna 2015 markkinoille oman Davanti-merkkinsä, jota se suunnittelee ja valmistuttaa Kiinassa.  
Dean-Tires  
Cooper/Avon-konsernin halpamerkki.  
Delinte 1+
Sentaida Group Co. Ltd. on vuonna 2008 perustettu kiinalaisyhtiö, joka valmistaa Delinte- ja Landsail-merkkisiä renkaita.  
Dextero  
Singaporelaisella GITI Tirellä on kaikkiaan 8 rengastehdasta Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Merkkejä on mm. Dextero, Runway ja Primewell.  
Diamond Back  
Diamond Back on kiinalaisen Trianglen halpamerkkki.  
Diplomat  
Diplomat General Trading Co.,LTD on vuonna 2012 perustettu taiwanilaisyhtiö. Vuonna 2016 yritys työllistää 4 henkeä ja ilmoittaa olevansa rengasvalmistaja. Luultavasti se kuitenkin valmistuttaa kaikki renkaat muiden tehtailla. Ainakin Good Yearin tehtailla on valmistettu Diplomat-renkaita.  
Dmack  
Dmack on vuonna 2009 perustettu brittifirma, jonka päätuote on rallirenkaat. Renkaat se valmistuttaa Kiinassa.  
Doublestar  
Doublestar Tire on kiinalaisvalmistaja, jolla on merkittävä markkinaosuus kiinalaismerkkisten autojen ensiasennusrenkaana. Kokonaisuutena se ilmoittaa olevansa Kiinan 10 suurimman rengasvalmistajan joukossa.  
Duraturn 0
Yanchang Rubber Company on suureen valtiolliseen öljykonserniin kuuluva rengasvalmistaja, jonka päätuote ovat kuorma-auton renkaat.  
Duro  
Hwa Fong Rubber on vuonna 1945 Taiwanissa perustettu yhtiö, jonka päätuote kautta historian on ollut polkupyörän renkaat.  Autonrenkaissa pääasiallinen tuotemerkki on Duro. Tuotantoa on Taiwanissa, Thaimaassa ja Kiinassa.  
Durun  
Durun Tyre Group on vuonna 1996 perustettu kiinalaisvalmistaja, joka on keskittynyt henkilö- ja tavara-autojen renkaisiin.  
Effiplus 1 1/2
Effiplus on kiinalaisyritys, joka tekee renkaita maansiirtokoneisiin ja autoihin.  
EP Tyres 1
Indonesialainen PT. Elangperdana Tyre Industry on perustettu vuonna 1996. Sen tuotemerkkejä ovat mm. Accelera ja EP Tyres.  
ESA-Tecar 5
Sveitsiläinen ESA valmistuttaa ainakin Goodyearilla renkaita, joita se myy eri maissa Tecar-nimellä. Nämä renkaat ovat menestyneet erinomaisesti ADAC:n rengastesteissä.  
Eurotyre  
Hollantilainen, useissa maissa toimiva rengasliikeketju Euro-Tyre B.V. valmistuttaa omaa rengasmallistoa "eurooppalaisessa rengastehtaassa"  
Euzkadi  
Euzkadi on Meksikon suurin rengasvalmistaja. Se siirtyi Continentalin omistukseen vuonna 1998.  
Event  
Event Tyres BV on hollantilainen vuonna 2005 perustettu yhtiö, joka valmistuttaa omaa rengasmallistoa Kiinassa Linglongilla.  
Evergreen 1 1/2
Shandong Jinyu Tire Co., Ltd on perustettu vuonna 1995 ja se yhdistyi Sailunin kanssa 2015. Yritys ilmoittaa olevansa 20 suurimman rengasvalmistajan joukossa maailmassa. Sailunin ja Ginyun lisäksi tuotemerkkinä on Blacklion, Evergreen ja Rovelo. Tehtaita on Kiinan lisäksi Vietnamissa.  
Excelsior  
Excelsiorit ovat vintage-renkaita, joita tehdään USA:ssa ja Kaukoidässä.  
Farroad  
Shandong Fengyuan Tire Develop Manufacturing Co., LTD on vuonna 2007 perustettu kiinalainen valtionyhtiö.  
Firemax  
Kiinalainen Shouguang Firemax Tyre Co., Ltd on perustettu vuonna 2011.  
Formula 1 1/2
Formula-renkaat valmistetaan venäläistehtaassa, jonka omistavat Russian Technologies ja Pirelli.  
Fullrun  
Fullrun on vuonna 2003 perustettu kiinalainen rengasvalmistaja, jonka merkkejä ovat mm. Fullrun ja Autogrip.  
Gerutti  
Gerutti Tyre on Sngaporessa pääpaikkaansa pitävä yhtiö, jonka renkaita valmistetaan Kiinassa.  
Goldline  
Goldlinet ovat halparenkaita, joita hollantilainen Van den Ban Group valmistuttaa "tunnetulla aasialaisella tehtaalla"  
Goform 1+
Shandong Guofeng Rubber Plastic Co.,Ltd on pienehkö, vuonna 1994 perustettu kiinalaisvalmistaja.  
Gremax  
Vuonna 2006 perustettu kiinalainen Crowntyre valmistaa renkaita mm. Gremax- ja Suntek-merkeillä.  
Gripmax  
Gripmaxit ovat maasturinrenkaita, joita valmistaa Qingdao Grip Tyre Co., Ltd  
Haida  
Sichuan Haida Rubber Group Co., LTD on nuorehko kiinalaisvalmistaja.  
Headway 2+
Headway-renkaita valmistaa kiinalainen Headway Technology Group,  
Hero  
Hero-renlaita valmistaa kiinalainen vuonna 1956 perustettu NangChang.  
Hifly 2+
Hifly-renkaita on valmistettu Kiinassa vuodesta 1995.  
High Performer  
Kiinalainen High Performer Rubber Tire Corp on perustettu jo vuonna 1959.  
Horizon 1-
Qingdao Horizon Tire Co. Ltd on amerikkalaisen Horizon Tire -ketjun tytäryhtiö Kiinassa.  
iLink  
Shandong Longyue Tire Co.,Ltd on kiinalaisyhtiö, joka valmistaa mm. Constancy- ja iLink-merkkisiä renkaita.  
Infinity 2 1/2
Al Dobowi Group on dubailainen rengastukkuri, joka valmistuttaa Infinity-renkaita ainakin Kiinassa.  
Interstate  
Interstate-renkaita on valmistettu vuodesta 1972. Yrityksen pääkonttori ja omistus on Hollannissa ja valmistus Kiinassa ja Taiwanissa.  
Jinyu 2-
Shandong Jinyu Tire Co., Ltd on perustettu vuonna 1995 ja se yhdistyi Sailunin kanssa 2015. Yritys ilmoittaa olevansa 20 suurimman rengasvalmistajan joukossa maailmassa. Sailunin ja Ginyun lisäksi tuotemerkkinä on Blacklion ja Evergreen. Tehtaita on Kiinan lisäksi Vietnamissa.  
JK Tyre  
JK Tyre on Intian 3. suurin rengasvalmistaja.  
Joyroad  
Shandong Zhongyi Rubber Co.,LTD valmistaa Joyroad-renkaita Kiinassa.  
Kapsen  
Shandong Huasheng Rubber Co., Ltd on vuonna 1994 perustettu kiinalaisyritys, joka valmistaa Kapsen-merkkisiä renkaita.  
Kenda 3
Kenda Rubber Industrial Company on vuonna 1962 perustettu taiwanilainen rengasvalmistaja. Tehtaita on Taiwanin lisäksi Kiinassa  ja Vietnamissa.  
Keter  
Qingdao Keter Tyre Co., Ltd on vuonna 2009 perustettu kiinalainen rengasvalmistaja, jonka merkkejä ovat Keter ja Intertrac.  
Kingstire  
Kings Tire Group on vuonna 1988 perustettu taiwanilainen yhtiö, jolla on kolme rengastehdasta Kiinassa. Päätuotteena ovat moottoripyörien ja mönkijöiden renkaat.  
Kingstone  
Goodyearin valmistama Ranskassa myytävä rengasmerkki.  
Landsail 2-
Sentaida Group Co. Ltd. on vuonna 2008 perustettu kiinalaisyhtiö, joka valmistaa Delinte- ja Landsail-merkkisiä renkaita.  
Lanvigator  
Shandong Haohua Tire Co., Ltd on vuonna 2011 perustettu kiinalaisvalmistaja, joka käyttää tuotemerkkejä Aplus ja Lanvigator.  
Laufenn  
Laufenn on Hankookin uusi halpamerkki.  
Leao  
Leao-renkaita valmistaa Linglong.  
Lexani  
Lexani-renkaiden valmistaja on korealainen Nexen.  
Luccini  
Taiwanilainen Fremands International Company Limited on Luccinin valmistaja.  
Maxtrek  
Zhaoqing Junhong Co.Ltd ilmoittaa olevansa eräs Kiinan suurimmista rengasvalmistajista. Yritys on perustettu vuonna 2006. Sen merkkejä ovat Antares ja Maxtrek.  
Membat  
Membat on vuonna 2012 aloittanut espanjalainen rengasyritys, joka valmistuttaa renkaita Kiinassa.  
Mentor  
Mentor on vuonna 2012 syntynyt rengasmerkki, jota Cooper valmistuttaa Itä-Euroopassa.  
Meteor 1-
Hollantilaismerkki Meteor on syntynyt vuonna 2005. Merkin omistaa rengastukkuri Inter-Sprint BV. Valmistus tapahtunee Kiinassa.  
Mickey Thompson  
Mickey Thompson -rengasmerkin perusti nimen antanut autourheilija vuonna 1963. Vuonna 1993 se siirtyi Cooperin omistukseen. Merkki keskittyy 4x4-renkaisiin ja -vanteisiin. Renkaita valmistetaan ainakin Kiinassa.  
Mirage  
Kiinalaisia Mirage-renkaita vientiin toimitetaan samasta ketjusta kuin Trianglea.  
Mohawk  
Mohawk on Yokohaman vuonna 1989 amerikkalaisomistuksesta hankkima halpamerkki.  
Motrio  
Motrio on Renaultin tarvikemerkki. Vuonna 2010 Renault toi myös renkaita Motrio-brandin alle muutamissa Euroopan maissa. Motrio-renkaita on valmistettu ainakin Continental-konsernin tehtailla.  
MRF  
MRF on Intian suurin rengasvalmistaja ja maailmanlaajuisesti sijalla 16 vuonna 2015.  
Multirac 1-
Qingdao Yongdao International Trade Co., Ltd valmistuttaa Multirac-renkaita jossakin kiinalaisessa tehtaassa.  
Neuton  
Neuton on Yokohaman Indonesiassa valmistama halpamerkki.  
Nitto  
Nitto Tire on perustettu USA:ssa vuonna 1949. Myöhemmin osaomistajaksi tuli Toyo. Renkaita valmistetaan useissa Aasian maissa.  
Nordex 1 1/2
Nordisk Dæk Import A/S on tanskalaisyhtiö, joka valmistuttaa Nordex-merkkisiä renkaita Kiinassa vuodesta 2007.  
Nortenha  
Nortenhat ovat offroad-renkaita, jotka perustuvat BF Goodrichin vanhoihin malleihin. Ne valmistetaan Portugalissa.  
Novex  
Novexit ovat halparenkaita, joita hollantilainen Van den Ban Group valmistuttaa "tunnetulla aasialaisella tehtaalla"  
Onyx  
Onyx Group on dubailainen konserni, jonka Onyx-renkaita valmistetaan ainakin Sri Lankassa ja Kiinassa.  
Ovation  
Vuonna 1995 perustettu kiinalainen Shandong Hengfeng Rubber & Plastic Co., Ltd valmistaa mm. Ovation-renkaita.  
Pace  
Pace-, Toledo- ja Zeta-renkaita valmistuttaa vuonna 2002 perustettu kiinalainen SD International.  
Paxaro  
Paxaro-renkaita tehdään Continentalin tehtailla eri maissa.  
Petlas 2 1/2
Vuonna 1976 perustettu turkkilainen Petlas on merkittävä maatalous- ja militaarirengasvalmistaja, joka on ottanut vuonna 2008 tuotantoonsa myös autonrenkaat.  
Platin  
Platin on saksalaisyhtiö, joka on perustettu vuonna 1986. Se valmistuttaa renkaita ainakin Continentalin tehtailla Ranskassa ja Romaniassa.  
Point S  
Point S on ranskalaislähtöinen 24 maassa toimiva rengasliikeketju, joka valmistuttaa Point S, Summerstar ja Winterstar -merkkisiä renkaita Euroopassa ja Aasiassa.  
Powertrac  
Shandong Haohua Tire Limited Company on vuonna 2011 perustettu kiinalaisyhtiö, jonka tuotemerkki on Powertrac.  
Prestivo  
Prestivo on Yokohaman halpamerkki  
Primewell  
Singaporelaisella GITI Tirellä on kaikkiaan 8 rengastehdasta Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Merkkejä on mm. Dextero, Runway ja Primewell.  
Radar 1
Singaporelainen Omni United on perustettu vuonna 2003. Se valmistuttaa Radar- ja Timberland-renkaita "aasialaisissa halpatuotantomaissa"  
Rapid  
Shentai Group on pienehkö kiinalaisvalmistaja, joka ilmoittaa valmistavansa 6 miljoonaa rengasta vuodessa merkeillä Aoteli, Rapid ja Three-A.  
Retro  
Retro Classic -nimellä esiintyvä rengas on Nangangin museoautoihin tekemää mallistoa.  
Roadhog  
Hollantilainen Inter-Sprint on valmistuttanut Roadhog-renkaitaan eri paikoissa, 2010-luvun puolivälissä ainakin Hankookilla.  
Rotex  
Rotex-renkaita valmistuttaa saksalainen Meyer Lissendorf GmbH & Co. KG. Ainakin osa renkaista on Hankookin valmistamia.  
Rosava  
Ukranailainen JSC Rosava on perustettu vuonna 1972 ja on maansa suurin rengasvalmistaja.  
Rovelo 1+
Shandong Jinyu Tire Co., Ltd on perustettu vuonna 1995 ja se yhdistyi Sailunin kanssa 2015. Yritys ilmoittaa olevansa 20 suurimman rengasvalmistajan joukossa maailmassa. Sailunin ja Ginyun lisäksi tuotemerkkinä on Blacklion, Evergreen ja Rovelo. Tehtaita on Kiinan lisäksi Vietnamissa.  
Sailun 1-
Sailun on vuonna 2002 osittain amerikkalaisomistajien toimesta perustettu kiinalaisvalmistaja. Vuonna 2015 se yhdistyi Jinyun kanssa.  
Security  
BKT on suuri intialainen maatalous- ja teollisuusrengasvalmistaja. Security on BKT:n Kiinassa valmistettu autonrengas.  
Seiberling  
Seiberling on Bridgestone-konserniin kuuluva halpamerkki.  
Semi-Pro  
Semi-Pro -merkillä löytyy mm. ruohonleikkurirenkaita, mutta myös muutamia kiinalaisia autonrenkaita.  
Sime  
Sime Tyres International (M) Sdn. Bhd oli malesialainen rengasvalmistaja, jonka Continetal vähitellen osti. Tuotemerkkinä Sime on edelleen olemassa.  
Sonar  
Sonar on Nankangin halpamerkki.  
Starco  
Starco on tanskalainen rengas- ja vanneketju, jolla on omaa valmistusta ainakin Kiinassa ja Sri Lankassa.  
Starfire  
Starfire on Cooperin halpamerkki, jota valmistetaan Itä-Euroopassa ja Aasiassa.  
Starmaxx 2-
Starmaxx on turkkilaisen Petlaksen sisarmerkki.  
Summerstar  
Point S on ranskalaislähtöinen 24 maassa toimiva rengasliikeketju, joka valmistuttaa Point S, Summerstar ja Winterstar -merkkisiä renkaita Euroopassa ja Aasiassa.  
Sumo Firenza  
Singaporelaisen Stamford Tyresin Sumo Firenza ja Sumo Akina -renkaita valmistetaan ainakin Thaimaassa.  
Sunew  
Best Choice International Trade Co., Ltd on vuonna 2002 perustettu pieni kiinalainen rengasfirma, joka on keskittynyt korkeiden nopeusluokkien renkaisiin.  
Sunitrac  
Kiinalainen Sunitrac Tyre Group on perustettu vuonna 2010.  
Suntek  
Vuonna 2006 perustettu kiinalainen Crowntyre valmistaa renkaita mm. Gremax- ja Suntek-merkeillä.  
Superia  
Superia-tuotemerkin omistaa kiinalainen rengastukkuri China Tyres Distribution Limited.  
Syron  
Saksalainen Keskin Tuning Europa GmbH valmistuttaa Syron-merkkisiä renkaita vuodesta 2004 lähtien Nexenin tehtaalla.  
T-Brand  
Dubailaisomisteinen Zenises-konserni valmistuttaa Aasiassa renkaita merkeillä Ardent, T ja ZTyre. Se on yhteistyössä ainakin Trianglen kanssa.  
Taxat  
Vuonna 1995 perustettu kiinalainen Shandong Hengfeng Rubber & Plastic Co., Ltd valmistaa mm. Taxat-renkaita.  
Taurus 2-
Taurus on vuonna 1913 perustettu unkarilainen maatalousrenkaiden valmistaja, joka siirtyi Michelinin omistukseen vuonna 1996. Vuonna 2013 Taurus-merkillä alettiin myydä myös henkilöautonrenkaita, joita valmistetaan Michelinin tehtailla ainakin Serbiassa.  
Three A  
Shentai Group on pienehkö kiinalaisvalmistaja, joka ilmoittaa valmistavansa 6 miljoonaa rengasta vuodessa merkeillä Aoteli, Rapid ja Three-A.  
Toledo 2
Pace-, Toledo- ja Zeta-renkaita valmistuttaa vuonna 2002 perustettu kiinalainen SD International.  
Tomket  
Tomket on tsekkiläinen rengasmerkki, jonka renkaat valmistetaan Aasiassa.  
Torque 3 1/2
Torque-merkki on brittiläisissä käsissä, mutta renkaat valmistetaan Kiinassa.  
Tracmax 1+
Shandong Yongsheng Rubber Group Co., Ltd on vuonna 1986 perustettu suurehko rengasvalmistaja Kiinassa.  
Tri-Ace  
Tri-Ace Tyres on vuonna 2002 perustettu kiinalainen rengasvalmistaja, joka tekee renkaita myös niille, jotka haluavat myydä renkaita omalla nimellään.  
Vee Rubber  
Vee Rubber on vuonna 1977 perustettu thaimaalaisyhtiö, jonka päätuote ovat moottoripyörän renkaat.  
Vitour  
Vitour Tire on valmistanut renkaita Kiinassa vuodesta 2006 lähtien.  
Voltyre  
JSC Voltyre-Prom on vuonna 1964 perustettu venäläinen rengasvalmistaja, jonka päätuote ovat maatalousrenkaat.  
Voyager  
Voyager on pienehkö kiinalaisvalmistaja. Joitakin Euroopassa myytyjä Voyager-renkaita on tehty Good Yearin tehtailla Turkissa ja eri maissa Euroopassa.  
Winda  
Shandong Wanda BOTO Tyre Co Ltd on vuonna 2003 perustettu pienehkö kiinalainen rengastehdas, joka aloitti raskaammilla renkailla ja otti henkilöautonrenkaat ohjelmaan vuonna 2009.  
Windforce  
Windforce Tyre Co., Ltd on vuonna 2011 perustettu kiinalainen rengasvalmistaja.  
Winrun  
Winrun Tyre Co.,Ltd on itsenäinen kiinalainen rengasvalmistaja.  
Yellowsea  
Yellowsea-renkaiden valmistaja Qingdao Rubber Company Ltd. kuuluu samaan yritysryhmään kuin Winda-renkaiden valmistaja.  
ZTyre 2-
Dubailaisomisteinen Zenises-konserni valmistuttaa Aasiassa renkaita merkeillä Ardent, T ja ZTyre. Se on yhteistyössä ainakin Trianglen kanssa.  
Zeetex 2+
Zeetek-merkin omistaa dubailainen ZAFCO. Renkaita valmistetaan Intiassa, Kiinassa ja Indonesiassa.  
Zeta 2+
Pace-, Toledo- ja Zeta-renkaita valmistuttaa vuonna 2002 perustettu kiinalainen SD International.  
Zetum  
Zetum on Kumhon halpamerkki.  
   
   
   

Päivitettyä tietoa voi etsiä Wikipediasta: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tire_companies

Osoitteessa http://www.harriger.com/exptire.htm on listat, joista selviää renkaan valmistuspaikka DOT-koodin kahden ensimmäisen merkin perusteella.

Pinnoitettuja renkaita ovat mm. AGI, Arktic, Autoguard, Berlintyre, Colway, Condor, Ecoline, Eco-Top, Eko Turbo, Fighter, Greenway, Insa Turbo, King Meiler, Marix, Master, Monarch, Profil, Radburg, Recip, Respa, Scason, Scop, Technic, Ässä

takaisin