Parhaat crossoverit

1. Audi Q2

Q2 poikkeaa edukseen Audin yhtenäisestä muotoilulinjasta. Tilat vastaavat A3:a, ajettavuus taas jää siitä hieman jälkeen ja melutaso on korkeampi. Hinnat ovat varsin korkeat niukahkoon varusteluun verrattuna. Kovin premiumilta Q2 ei tunnu.

2. Kia Niro

Niro on hybridiauto, jonka saa lähes bensa-auton hinnalla tai taloudellinen sähköauto. Edeltäjää suuremmat sisätilat ovat hyvät, mutta tavaratila on niukahko. Ominaisuudet ovat parhaimmillaan kaupunkiajossa. Maantiellä jää toivomista ohjaustunnossa.

3. Volkswagen T-Roc

T-Roc erottuu VW:n yleensä tylsästä muotoilulinjasta. Sisustuksen laadusta on kuitenkin tingitty. Tiloissa ja muissa ominaisuuksissa ei ole suuria eroja Golfiin.

4. Mazda CX-30

CX-30 on vakuuttava crossover. Se on hyvin samankaltainen laadukkaasti viimeistelty auto kuin Mazda 3, mutta tilaa on merkittävästi enemmän eikä jousitus ole yhtä epämukava. Taloudellisuuslupaukset eivät täyty CX-30:ssakaan.

5. Opel Grandland

Peugeot 3008:n sisarmalli on tyylikäs, mutta melko tavanomainen. Sisustus on Opelmainen ja hallintalaitteet Peugeotia paremmat. Muuten ominaisuudet ovat samat kuin 3008:ssa. Hybridimallit tarjoavat tehoa, mutta hinnat ovat nousseet melko korkeiksi.

6. Toyota Corolla Cross

Corolla-perheen korkeampi versio on tasapainoinen kokonaisuus. 2,0-litraisen hybridin suorituskyky ja kulutus ovat mallikkaat. Takaistuimella ei ole kovin runsaasti tilaa.

7. Skoda Kamiq

Kamiq on VAG-sisariaan pitempi, joten sisätilat ovat mainiot. Tavaratila on sisarmalli Scalaa pienempi. Ajettavuus ei ole aivan huipputasolla. Melutaso on alhainen ja varustelu runsas. Hinnalle saa hyvin vastinetta.

8. Volkswagen T-Cross

T-Cross on yllättävän samanlainen auto kuin T-Roc. Golfin sijaan se perustuu Polon tekniikkaan ja tavaratila on hieman pienempi. Sisätiloissa ja ajettavuudessa ei ole olennaista eroa. Hinnoittelu on houkutteleva myös Poloon verrattuna.

9. Volkswagen Taigo

Taigo on T-Crossin sulavalinjaisempi versio. Tilat vastaavat hyvin tarkasti Poloa, joten takatilat eivät Taigon ostajalla ole tärkeimpiä valintakriteerejä. Hintaan nähden sisustus tuntuu melko kovamuoviselta.

10. MB GLA / EQA

A-sarjan korkeampi versio tuo hieman lisäväljyyttä A-sarjan ahtauteen ja suuren yleisön kaipaaman korkeamman istuma-asennon. GLA on laadukkaasti viimeistelty auto, mutta jousitus ei ole kovin mukava.

11. Cupra Formentor

Seatista erotetun merkin ensimmäinen oma malli on linjakas crossover. Sukulaisuus Seat Leoniin näkyy. Käyttöliittymä on yhtä vaikea, mutta sisustus hieman laadukkaampi. Tehoversion suorituskyky on vakuuttava ja alustan viritys urheilullinen.

12. Nissan Qashqai

Qashqai on uudistuksissaan parantunut merkittävästi ja 1,3-litraiset bensamoottorit ovat hyviä. Ulkonäkö ja olemus vetoavat edelleen ostajiin, mutta nyt sisätilat ovat ulkomittoja vastaavat ja ajettavuus kunnossa. Hinta ei ole yhtä halpa kuin aiemmin.

13. Peugeot 3008

3008 on hyvän näköinen ja ominaisuuksiltaan varsin onnistunut. Ajettavuus on kunnossa ja melutaso alhainen. Moottorit ovat ajanmukaiset. Parannettavaa olisi etenkin hallintalaitteiden toteutuksessa. Ladattava hybridi on tehokas ja taloudellinen.

14. Kia e-Soul

Kian persoonallinen Soul ei ole koskaan noussut Euroopassa suureen suosioon. Uusi sukupolvi on tarjolla vain sähköautona, jonka tekniikka onkin hyvin ajanmukainen. Tilaa on runsaasti, mutta jousitus on kova.

15. Lexus UX

UX:n markkinoidaan olevan lifestyle-auto, mutta on vaikea keksiä elämäntapaa, jota varten takaistuin- ja tavaratiloista on suunniteltu näin niukat. UX on yhtä laadukkaasti toteutettu kuin isommatkin Lexukset. Se on myös mukava ja hiljainen. Sähköversio on tekniikaltaan ja toimintamatkaltaan aikaansa jäljessä.

16. Toyota C-HR

C-HR on ulkoasultaan aivan jotakin muuta kuin Toyotalta on totuttu odottamaan. Jonkin verran autossa on konstailun makua ja näkyvyys on puutteellinen. Tilaa on kohtuullisesti, kunhan autoon pääsee sisälle. Ajettavuus on kelvollinen.

17. Ford Puma

Pumassa on painotettu ajettavuutta mukavuuden kustannuksella ja näyttävää ulkonäköä tilojen sijasta. Jos arvostaa urheilullista otetta, Puma on tässä luokassa mainio valinta.

18. Kia Xceed

Tyylikäs Xceed poikkeaa vain vähän Ceedistä, kori vain on hieman suurempi. Takapenkillä ei silti ole erityisen väljää. Ajo-ominaisuudet ovat hyvät ja takuu pitkä. Hinta on yllättävän korkea.

19. Seat Arona

Aronassa saa vastinetta rahalle, mutta jousitus ja melu jäävät pikkuautotasolle. Muilta osin Arona on tyypillistä VAG-tasoa. Ajettavuus on kunnossa ja varustelu hintaan nähden hyvä.

20. Mitsubishi Eclipse Cross

Eclipse Cross on Mitsubishin ensimmäinen uusi malli vuosiin, mutta kovin vakuuttava se ei ole.  Ominaisuudet ovat lähes kaikilta osin askeleen parhaimmistoa jäljessä. Hybriditekniikka on kuitenkin hyvä myyntivaltti.

21. Mini Countryman

Mini Countryman on ulkonäöltään tyylikkäämpi kuin olisi uskonut. Se on katumaasturien pienimpiä ja tämä tuntuu myös sisätiloissa. Moottorit ovat samoja 1,5- ja 2,0-litraisia kuin muissa Mineissä. Kokonaisuutena selvästi onnistunein Mini.

22. Kia Stonic

Stonic perustuu Rioon ja se on hinnoiteltu varsin edullisesti. Stonic on pirteän näköinen ja ajo-ominaisuudet ovat hyvät. Jousitus on kova ja rengasmelua riittää.

23. Hyundai Kona

Kona eroaa Kia Stonicista enemmän kuin voisi arvata, mutta ominaisuudet ovat lopulta lähellä toisiaan. Kona on hieman Stonicia mukavuuspainotteisempi ja sen saa myös nelivetona. Uusi sähköversio tarjoaa pitkän toimintamatkan.

24. DS3

DS3 erottuu ulkonäöltään, mutta sisustus ei varsinaisesti ole premiumtasoa. Myöskään tilat ja mukavuus eivät aivan vastaa odotuksia. DS3 on kuitenkin tavallisen hyvä, taloudellinen crossover.

25. Opel Mokka

Uusi pienempi Mokka on näyttävä pikkuauto. Pikkuautotasolle ovat tosin jääneet myös tilat ja lisäksi se on perinyt PSA:n leveät kynnykset. Ajettavuus on hyvä, mutta jousitus kova. Myös sähköversiona.

26. Mazda MX-30

Uusi sähköauto MX-30 on jo suunnittelupöydällä rajattu harvojen autoksi. Akku on kovin pieni ja takaistuintilat niukat. Ajettavuus on hyvä ja viimeistely korkeatasoista. Nyt myös matkaa jatkavalla bensamoottorilla varustettuna.

27. Renault Arkana

Arkana on kattolinjaltaan coupemainen korealais-Renault. Muodon lisäksi se ei tarjoa etuja Capturiin verrattuna. Tarjottavana Arkanalla on hybridiversio ja melko runsas varustelu.

28. Toyota Yaris Cross

Yaris Crossilla on menestyksen eväät, mutta parempiakin autoja samalla rahalla saa. Moottori on taloudellinen hybridi. Takaistuimella on niukahkot tilat ja ahdas kulku. Myös nelivetona.

29. Honda HR-V

Honda HR-V on tilava, taloudellinen ja persoonallinen. Viehätys haihtuu ajoon lähdettäessä. Ajo-ominaisuuksissa ja jousituksessa olisi selvästi parannettavaa eikä moottorikaan ole kovin suorituskykyinen.

30. Peugeot 2008

Uudessa 2008:ssa on varsin hyvät tilat ja pirteät moottorit, mutta kikkailu on osin mennyt käytännöllisyyden edelle. Käyttöliittymä on sekava ja kynnykset korkeat. Ohjaus ei ole kovin tunnokas. Myös sähköversiona.

31. Hyundai Bayon

Bayon on Konaa kapeampi ja matalampi. Se myös perustuu pienemmän i20:n tekniikkaan, mikä näkyy ominaisuuksissa. Tilaa on kuitenkin Konaa enemmän ja ajettavuus on jopa Konaa parempi. Suomessa kuitenkin saa kokonaisuutena kehittyneemmän Konan samaan hintaan kuin säästömalli Bayonin.

32. Alfa Romeo Tonale

Tonale on Alfa Romeon ensimmäinen uusi malli liki vuosikymmeneen. Tyyli on hieman mennyt käytännöllisyyden edelle. Ajettavuus ei aivan vastaa odotuksia ja perusmoottorit ovat laiskoja. Vastine korkealle hinnalle jää vajaaksi.

33. Renault Captur

Rohkeasti muotoillussa Capturissa on hyvät takaistuintilat ja tavaratila. Epämukava jousitus on Capturin suurin ongelma. Suomessa tarjolla on vain bensamoottoreja, jotka ovat ominaisuuksiltaan toimivia sekä varsin edullinen hybridiversio.

34. Opel Crossland

PSA-tekniikkaan perustuva Crossland X on varsin pikkuautomainen ja halvan tuntuinen, joskin uusi keula parantaa kömpelöä ulkonäköä. Monista pienistä kilpailijoista poiketen jousitus on pehmeä ja melutaso kohtuullinen. Ajettavuus ei ole paras mahdollinen.

35. Suzuki Vitara

Edullinen Vitara on olemukseltaan tähän luokkaan sijoitettuja kilpailijoita maasturimaisempi. Selkeälinjainen ulkomuoto on tyylikäs. Tilaa on runsaasti. Ajettavuuteen, mukavuuteen ja äänieristykseen ei ole panostettu kovin paljoa. Varustelu on runsas ja 1.4 Boosterjet mainio, Hybrid kallis ja laiska.

36. Nissan Juke

Myös Nissan on yrittänyt tehdä urheilullisen crossoverin. Ylikova jousitus ja kova melu pilaavat yrityksen. Takaistuinkin on niukasti mitoitettu, mutta tavaratilaa on runsaasti. Ainoa moottori on 117-hevosvoimainen, joka ei ole kovin urheilullinen.

37. Subaru XV

Subaru tarjoaa nelivetoa korkeahkoon hintaan. Auto on luotettava ja tekniikka koeteltua. Muuta merkittävää tarjottavaa Euroopan automarkkinoille XV:llä ei ole. Jousitus on epämukava.

38. Citroën C3 Aircross

C3 Aircross on Peugeot 2008:n ja Opel Crosslandin sisarmalli. Muotoilu on pirteää ja persoonallista. Tilaa on hyvin ja ajettavuus kunnossa, mutta monilta osin tyydytään keskenkertaisuuteen.

39. Suzuki S-Cross

Jo korkeaan malli-ikään ehtinyt S-Cross on kokenut perusteellisen faceliftin. S-Cross tarjoaa nelivedon ja hyvän turbomoottorin, mutta muuten ominaisuudet eivät edusta kärkeä. Hinta on Vitaraan verrattuna kummallisen kallis.

Tärkeimpien malliversioiden pisteet ja muiden mallien sijoitukset

Arvosteluperusteet

 

                     Takaisin