Parhaat keskikokoiset maasturit ja crossoverit

1. Volvo XC60

XC60:lla on hyvät lähtökohdat: tasokas edeltäjä ja 90-sarjassa esitelty tekniikka. XC60 on hyvin moderni. Tarjolla on nyt vain tehokkaita lataushybridejä. Sisustus on tyylikäs ja tilat kilpailukykyiset. Jousitus ei yllä parhaiden tasolle.

2. Audi Q5

Q5 uudistui yhtä huomaamattomasti kuin A4 eikä ominaisuuksissakaan otettu harppauksia. Auto on maasturiksi taloudellinen ja tasokkaasti viimeistelty. Ajo-ominaisuudet ovat luokan parhaimmistoa. Hinta on korkea. Myös kilpailukykyinen hybridi.

3. Volvo XC40 / C40

XC40 on rohkeasti erilainen. Se on käytännöllisesti suunniteltu auto, joka näyttää omanlaiseltaan. Turvallisuus on huippua, ajettavuus ja moottorit kohtalaisen hyviä. Hinta on kokoisekseen korkeahko. Myös sähköversio, joka on ominaisuuksiltaan samaa tasoa ID.4:n kanssa.

4. Mercedes-Benz EQC

GLC:n pohjalta MB teki tämän päivän parhaimmistoa edustavan sähköauton. Tiloista ei tarvitse sähkömallissa tinkiä. Varustelu on runsas, melutaso alhainen ja törmäystestitulos huippua. Olisipa keula hieman tyylikkäämpi. Valmistus on päättymässä.

5. Skoda Enyaq

Enyaq on tilava, taloudellinen ja hyvin varusteltu sähköauto. Hinta on jopa vastaavaa ID.4:ää korkeampi. Jousitusmukavuus jää jälkeen sisarmalleista. Coupe-malli välttää ulkomuodon raskauden.

6. Audi Q4 e-tron

Q4 jakaa tekniikkansa ID.4:n ja Enyaqin kanssa, mutta se on näitä hienostuneempi. Aivan totutulle Audi-tasolle viimeistely ei kuitenkaan yllä. Melutaso on hiljainen. Tilaa on sisarmalleja vähemmän. Käyttöliittymä on Audissa parempi.

7. Volkswagen ID.4 / ID.5

ID.4:n sisustus on hieman ID.3:a laadukkaampi, mutta tässäkin paistavat vahvasti läpi säästöt. Mittaristo on pieni ja käyttöliittymä huono. Tilaa on varsin hyvin ja sähkötekniikka ajanmukaista. ID.5:ssä ei juurikaan tarvitse tinkiä tiloista.

8. Mercedes-Benz GLC

GLC on edeltäjän tapaan sulavalinjainen, mutta mutta merkittävästi aikaisempaa kalliimpi. Sisustuksen muotoilu onnistui vielä ulkokuorta paremmin. Ajo-ominaisuudet ovat hyvät, samoin äänieristys. Myös hybridi niin bensa- kuin dieselversiona.

9. BMW iX3

BMW yllättää: polttomoottoriauton pohjalta on onnistuttu kehittämään sähköauto, joka peittoaa useimmat alusta lähtien sähköautoksi kehitetyt mallit. Harmi vain, että iX3 on niin ankean näköinen ja ainoastaan takavetoinen.

10. Skoda Kodiaq

Kodiaq on yllätyksetön niin muotoilultaan kuin ominaisuuksiltaan: se on pidennetty ja hieman halvemmin toteutettu Tiguan. Viimeistelyltään se on verrattavissa enemmänkin Octaviaan kuin Superbiin. Varustelu on runsas.

11. BMW X3

X3 on myös autoja, jotka erottaa edeltäjästä vain asiantuntija. Tilaa on hieman entistä enemmän. Sisustus on 5-sarjan kaltainen. Pääosa autoista tulee Etelä-Afrikasta. Mallistoa täydentää uusi sähköversio iX3.

12. Hyundai Ioniq 5

Retromuotoiltu Ioniq erottuu edukseen ja kilpailee tasaveroisesti katumaasturiluokkaan sijoitetun VW ID.4:n kanssa. Ioniq 5 on teknisesti hyvä sähköauto, jonka kulutus on pieni ja toimintamatka pitkä. Varustelu on runsas. Takaistuimella on runsaasti tilaa, mutta tavaratila on matala. Ajotuntuma ei ole aivan huippua.

13. Skoda Karoq

Yetin seuraaja on hyvin tavanomainen auto. Hintaluokassaan se on kuitenkin lähes kaikilta ominaisuuksiltaan kärkitasoa. Varustelu on hyvä, tilat riittävät ja ajettavuus moitteeton.

14. Lexus RZ

RZ on bZ4X:n viimeistellympi versio. Jousitukseen, äänieristykseen ja laatuvaikutelmaan on saatu premium-tuntua. Valitettavasti akku on auton hintaan nähden pieni.

15. Toyota bZ4X / Subaru Solterra

Odotettu sähköauto jää kilpailijoita jälkeen latausominaisuuksillaan ja toimintamatkallaan. Mukavuus on hyvällä tasolla ja ajettavuuskin kelvollinen. Toyotan jälleenmyyntiarvo tulee olemaan hieman Subarua korkeampi.

16. VW Tiguan

Edeltäjäänsä pitempi, mutta matalampi Tiguan on kova sana kilpailussa: hinta ja ominaisuudet ovat kohdallaan.  Hyvät ajo-ominaisuudet ja tilat, huolella mietitty viimeistely.

17. Range Rover Velar

Futuristinen Velar ostetaan ulkonäön vuoksi. Valttina on kuitenkin myös kyvykäs neliveto ja hyvät ajo-ominaisuudet. Moderni käyttöliittymä on käytettävyydeltään kömpelö.

18. Audi Q3

Q3:n kokoinen auto löytyy konsernin kaikilta neljältä merkiltä. Audissa sisustus on tasokkaampi ja melutaso alhaisempi. Tilat ovat kohtalaiset ja ajo-ominaisuudet hyvät. Hinta on korkea verrattuna siihen, mitä lisähinnalla saa.

19. MB EQB

GLB:hen pohjautuva EQB on sisarmallinsa tavoin enemmänkin järkevä kuin inspiroiva. Sisustus on hieman halpa hintaansa nähden, mutta tilaa on runsaasti. EQB on samaan aikaan kohtalaisen hyvä auto ja kohtalaisen hyvä sähköauto.

20. Toyota RAV4

Mielipiteitä jakavan ulkokuoren alta löytyy ominaisuuksiltaan kilpailukykyinen katumaasturi. Tilaa on runsaasti ja sisustus on laadukas. Pääosa myynnistä on hybridiä, jossa yhdistyy suorituskyky ja talous.

21. Nissan Ariya

Sulavalinjainen Ariya on sisustukseltaan laadukas crossover, jonka tilat jäävät yllättävän mataliksi. Hieno ominaisuus on napista kytkettävä akun esilämmitys. Muilta osin sähkötekniikka jää keskitasolle. Sama keskinkertaisuus pätee myös useimpiin muihin ominaisuuksiin.

22. Kia EV6

EV6 jakaa saman tekniikan Ioniq 5:n kanssa. Hieman urheilullisempi ote tarkoittaa mm. kovempaa jousitusta. Ulkonäkö voisi olla peräisin joltakin pienen budjetin kiinalaisvalmistajalta.

23. Jaguar I-Pace

I-Pace on edelleen ajanmukainen sähköauto. Sen vahvuuksia ovat pitkä toimintamatka, hyvä suorituskyky ja runsaat tilat. Muutamissa yksityiskohdissa näkyy keskeneräisyys.

24. Lexus NX

Rohkeasti muotoiltu NX on tarjolla vain hybridiversioina, joiden suorituskyky jää mallinumeron antamista odotuksista. Viimeistely on tasokas, mutta ajo-ominaisuudet vain keskinkertaiset.

25. Suzuki Across

Across on sama auto kuin RAV4 Plug-In Hybrid pieniä muotoilu- ja varuste-eroja lukuun ottamatta. Toimintamatka on hyvä ja tehoa on runsaasti. Hinta on jopa sisarmallia kalliimpi ja lisäksi jälleenmyyntiarvo saattaa olla heikompi.

26. Seat Tarraco

Tarraconkaan ominaisuuksissa ei ole suuria eroja Kodiaqiin tai Tiguan Allspaceen. Tarraco on hiljainen ja hieman Kodiaqia dynaamisempi ajettava, tavaratila puolestaan on pienempi.

27. Seat Ateca

Tiguania hieman pienempi Ateca kilpailee sekä Qashqai-tyyppisten etuvetomallien että CR-V -tyyppisten katumaasturien kanssa. Ominaisuuksiltaan se on pätevä kokoelma VW-konsernin rakennuspalikoita.

28. BMW X1 / iX1

X1 on kasvanut merkittävästi ja takapenkillä on nyt hyvät tilat. Muilta osin ominaisuudet eivät tarjoa merkittävää edistystä edeltäjään tai halvempiin kilpailijoihin verrattuna. Esimerkiksi ohjaus kaipaisi lisää tunnokkuutta.

29. Kia Sportage

Viidennen sukupolven Sportage on nuorekas ja hyvin viimeistelty. Keulan muotoilu on erottuva. Ominaisuudet ovat kaikkiaan hyvin lähellä sisarmalli Tucsonin kanssa. Tilaa on hyvin ja varustelu runsas.

30. Mazda CX-60

CX-60 ilmoitti tähtäävänsä premium-luokkaan, mutta toteutus jäi valitettavan kauas. Ajettavuus kaipaisi vielä viimeistelyä eikä lataushybridi ole kovin taloudellinen. Tilaa on hyvin ja hallintalaitteet selkeät.

31. Range Rover Evoque

Tyylikäs Evoque on herättänyt paljon kiinnostusta. Se on ylellinen ja samalla urheilullinen luksusauto. Hinta on kuitenkin korkea ja samalla rahalla saa selvästi korkeatasoisempiakin ominaisuuksia.

32. BMW X4

X4 on selvästi X3:a ahtaampi. Ajo-ominaisuudet ovat hieman urheilullisemmat. Muilta osin se vastaa käytännöllisempää sisartaan ja on varsin vahva tulokas katumaasturiluokkaan.

33. Mercedes-Benz GLB

GLB ei tavoittele kauneuspalkintoja, mutta se on erinomaisen käytännöllinen. Tilaa on runsaasti ja sen saa myös 7-hengen versiona. Auto on myös laadukkaasti tehty. Takana istuinmukavuus ei ole kovin hyvä.

34. Hyundai Tucson

Tucson on selvästi edeltäjäänsä näyttävämpi ja sisustus on laadukas. Tilaa on reilusti ja varustelu on runsas. Ajettavuus ja mukavuus eivät ole aivan parhaiden tasolla.

35. Kia Sorento

Sorento on edelleen iso ja näyttävä, vaikka se on sukupolvi sukupolvelta muuttunut katumaasturimaisemmaksi ja mukavammaksi. Suosituimmat mallit ovat nyt hybridiversioita.

36. Ford Mustang Mach-E

Mach-E yrittää ratsastaa Mustangin maineella. Se onkin kilpailijoitaan urheilullisempi. Se tarkoittaa myös kovaa alustaa ja pientä epäkäytännöllisyyttä tilankäytössä. Sähkötekniikka on ajanmukainen.

37. Land Rover Discovery Sport

Harhaanjohtavasti nimetty malli on sukua enemmänkin vanhalle Evoquelle. Erityisen hyviä maasto-ominaisuuksia siinä ei ole. Viimeistely on korkeatasoinen ja uudet moottorit luokan parhaimmistoa.

38. Honda CR-V

Uusin CR-V on selkeästi edellisiä sukupolvia parempi. Sisätilat ovat luokkansa väljimmät ja jousitus mukava. Myös ajettavuus on kehittynyt selvästi. CR-V:stä on nyt tarjolla myös hybridi, mutta hinta on RAV4:ään verrattuna korkea, mikä romahdutti myynnin.

39. MG Marvel R

Marvel R on moderni ja laadukkaan tuntuinen sähköauto kohtuulliseen hintaan. Tilaa on hyvin, mutta jousitus vaatisi kohennusta. Seitsemän vuoden takuu.

40. Nissan X-Trail

Qashqain isompi sisarmalli tarjoaa polttomoottorilla ladattavan akun, joka ei kuitenkaan tuota pientä kulutusta. Tilaa X-Trailissa on hyvin, mutta pääosin ominaisuudet jäävät keskitasolle.

41. Mazda CX-5

Mazda onnistui aikoinaan hyvin CX-5:n suunnittelussa. Mallin uudistuksessa olisi kuitenkin kaivattu enemmän kuin ulkokuoren uusinta. Tilat ovat runsaat ja laatuvaikutelma korkeatasoinen. Tarjolla on myös kehittynyttä moottoritekniikkaa.

43. Hyundai Santa Fe

Neljännen sukupolven Santa Fe uudistui merkittävästi ja sai hybridiversiot. Mukava jousitus, runsaat tilat ja alhainen melutaso. Monissa muissa ominaisuuksissa jäädään kilpailijoiden tasosta. Hinta on korkeahko.

44. Ford Kuga

Kugan mallistossa pääpaino on etuvetoisella lataushybridillä. Nelivedon saa vain dieseliin. Ominaisuudet ovat pääosin samalla tasolla kilpailijoiden kanssa. Ajettavuus ei ole enää aivan huippua.

45. Jaguar F-Pace

Jaguarin vanhin katumaasturi on näyttävä ja urheilullinen. Tekniikka on pitkälle yhtenäistä XE:n ja XF:n kanssa. Ajettavuus on hyvä, mutta mukavuudesta joudutaan tinkimään. Sisustuksen viimeistely ei ole aivan premium-kilpailijoiden tasolla.

46. Tesla Model Y

Model Y on hyvin ristiriitainen auto. Sähköautona se edustaa alan huippua, mutta esim. AMS:n testissä se sai historian heikoimpia pisteitä mm. laatuvaikutelmasta ja jousitusmukavuudesta.

47. Alfa Romeo Stelvio

Stelvio on tyylikäs ja kilpailijoitaan urheilullisempi auto, jossa kuitenkin on varsin hyvät tilat. Ohjaus on nopea ja alusta toimiva. Etuistuimet ovat yllättävän huonot ja laatuvaikutelma jää jälkeen kilpailijoista.

48. Subaru Forester

Roimasti entiseen verrattuna kallistunut Forester on saatavissa vain laiskalla bensamoottorilla. Sisätilat ovat suuret ja ajettavuus vakaata. Varustelu on runsas.

49. Maxus Euniq 6

Maxus ehti Suomeen kiinalaisista sähköautoimerkeistä ensimmäisenä. Perusasiat, kuten tilat ovat kunnossa, mutta yksityiskohdissa on vielä paljon hiomista. Tällä hinnalla myynti jää vähäiseksi.

50. Dacia Duster

Budjettimaasturi ei yritä peitellä halpuuttaan, vaan se näkyy kaikessa. Varusteita on kuitenkin edeltäjää enemmän. Tilaa on hyvin. Monen muun uuden pikkumaasturin tavoin  Duster on tarjolla myös pelkästään etuvetoisena versiona.

Tärkeimpien malliversioiden pisteet ja muiden mallien sijoitukset

Arvosteluperusteet

 

                     Takaisin