Parhaat pienet perheautot

1. VW Golf

Golf on edelleen ominaisuuksiltaan lähellä markkinoiden parhaimmistoa - tästä ei kovin paljon auto parane, vaikka rahaa laittaisi paljon lisää. Tilat ovat kilpailukykyiset luokassaan ja viimeistely laadukas. Moottorit ovat moderneja. Käyttöliittymä vaatii totuttelua.

1. Cupra Born

Cupra Born on VW ID.3:n viimeistellympi ja tyylikkäämpi sisarmalli. Tarjolla on vain tehokkaampi versio. Erot ID.3:een ovat vähäiset.

3. VW ID.3

ID.3 on kokonaisuutena samanveroinen auto kuin Golf. Se on hiljainen ja hyvä ajaa. Sisustuksen materiaalit ovat osittain halpoja ja käyttöliittymä kömpelö. Perusversiot ovat tehoon ja toimintamatkaan verrattuna kilpailukykyisiä, mutta varustellummat mallit ovat kalliita.

4. Audi A3

A3 on Golfia urheilullisempi, mutta alusta on nyt entistä mukavampi. Sisustuksen laatutaso on luokan paras. A3 on VAG-nelikosta selkeästi ahtain, mutta kilpailukykyinen premium-kilpailijoitaan vastaan. Myös sedanina.

5. Skoda Scala

Scala on todellinen järkiauto, tilava ja käytännöllinen. Tavaratila on kilpailijoita suurempi. Hintaan nähden saa paljon varusteita. Luokan kärjestä jäävät hieman jälkeen ajettavuus, jousitusmukavuus ja melutaso.

6. Renault Megane E-Tech

Sähköauton ei tarvitse näyttää avaruussukkulalta! Megane on hienosti viimeistelty sähköauto, jonka tekniikka on kärkitasoa. Tilat ja ajettavuus eivät yllä aivan kärkitasolle.

7. Seat Leon

Uudessa Leonissa on sama akseliväli kuin Octaviassa, joten takatilat ovat runsaat. Linjakkaassa autossa on VW:n ajanmukaista tekniikkaa eikä muotojen takia tarvitse tinkiä ominaisuuksista. Sisustus on kuitenkin hyvin muovinen ja käyttöliittymä huono.

8. Ford Focus

Focuksessa painotus on enemmän ajettavuudessa kuin mukavuudessa, mutta myös äänieristys on kunnossa. Ahdetut 1,0-litraiset ovat mainioita perusmoottoreja. Tiloiltaan Focus on eräs luokkansa väljimmistä.

9. Mercedes-Benz A

A-sarjassa on kilpailukykyiset tilat ja uudet moottorit. Käyttöliittymä on lisähintaan luokkansa näyttävin. Luonteeltaan A-sarja on edelleen urheilullinen, mutta aivan Golfin tasolle ajettavuuden ja mukavuuden kokonaisuus ei edelleenkään yllä. Luokan paras turvallisuus.

10. Mercedes-Benz CLA

CLA on A-sarjan tekniikkaan perustuva linjakas neliovinen coupe tai farmari. Takaistuintilat eivät sovellu pitkille ja muutenkin käytännöllisyydestä joutuu hieman tinkimään. Lisävarusteita löytyy vaativiinkin tarpeisiin, mutta hinta nousee helposti korkealle.

11. BMW 2 Gran Coupé

2-sarjan etuvetoinen ja porrasperäinen versio on MB CLA:n suora kilpailija ja ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen ja tasaveroinen. Kovin käytännöllinen ei BMW:nkään versio ole.

12. BMW 1

BMW 1-sarja on nykyään suuren yleisön toiveiden mukaisesti etuvetoinen. MB A-sarjan veroisia takaistuintiloja siihen ei kuitenkaan saatu. Laatuvaikutelma on kohtalainen, vaikka säästölinja näkyykin yksityiskohdissa. Moottorit yhdistävät erinomaisesti suorituskyvyn ja taloudellisuuden.

13. Toyota Corolla

Corolla palaa vahvasti luokan kärkitaistoihin apunaan taloudellinen hybriditekniikka ja vahva luotettavuusmaine. Tilaa on HB:ssä niukasti ja farmarissakin vain kohtalaisesti. Parantamista jäi myös rengasmelun torjuntaan ja jarrujen tehoon. Facelift esitelty.

14. Suzuki Swace

Suzuki sai Corollan Euroopan mallistoonsa, mutta vain 1,8-litraisena farmarina. Ominaisuuksissa ei ole eroa Corollaan, mutta on helppo ennustaa jälleenmyyntiarvon olevan alempi. Hinta varuste-erot huomioiden on vajaat pari tonnia Toyotaa halvempi.

15. Mazda 3

Mazda 3 pyrkii olemaan dynaaminen ja laadukkaasti viimeistelty vaihtoehto sellaista kaipaavalle. Tilaa on melko niukasti. Varustelu on runsas jo perusmallissa. Moottorit eivät ole kovin pirteitä ja kohuttu Skyactive-X -moottori osoittautui pettymykseksi.

16. Opel Astra

Stellantiksella ei ole monia keskinkertaisuuden ylittäviä automalleja. Peugeot 308:n saksalaisversiossa on laadukas viimeistely ja toimiva ergonomia, mutta takaistuin ei ole kovin väljä ja törmäystestissä jäätiin neljään tähteen.

17. DS4

DS4 on persoonallinen ja korkeatasoisesti sisustettu auto sille, jonka ei tarvitse huolehtia nopeasta arvonpudotuksesta. Mukavuus ja varustelu ovat vahvuuksia, tilat ovat melko niukat.

18. Kia Ceed

Hillityn tyylikäs Ceed on tasapainoinen kokonaisuus, joka on useimmissa ominaisuuksissa lähellä luokan kärkeä. Ainoa selkeä puute on äänieristys. 7 vuoden takuu on myyntivaltti.

19. Hyundai i30

i30 on parantanut Hyundain asemia tärkeimmässä kokoluokassa. Auto on linjakas ja laadukkaan tuntuinen, selkeä järkiauto. Ajo-ominaisuudet ovat kunnossa ja tilaa on kohtalaisesti. Moottorit eivät edusta aivan luokan parhaimmistoa.

19. Nissan Leaf

Toisen sukupolven Leaf on hintaansa nähden hyvä sähköauto. Ulkomuoto on entistä tavanomaisempi. Toimintamatkaa on reilusti. Tilat ovat runsaat, mutta ajotuntumassa olisi vielä hiomista ja istuimet ja ajoasento ovat huonot.

20. Peugeot 308

308:n vahvuuksia ovat ajettavuus ja meluttomuus. PureTech-bensamoottorit ovat luokan parhaimmistoa. Tavaratila on suuri, mutta takaistuin ei ole kovin tilava. Kovin suurta edistystä edelliseen malliin uusi 308 ei tarjoa.

21. Kia ProCeed

ProCeed on eräs luokkansa näyttävimmistä autoista eikä muotoilun takia tarvitse merkittävästi tinkiä käytännöllisyydestä tai mukavuudesta. Melutaso on valitettavan korkea.

22. Renault Mégane

Mégane on vielä myynnissä farmarina. Ominaisuudet ovat melko tasaiset - suuria puutteita ei ole, mutta aivan kärkeäkään ei hätyytellä. Lähinnä parantamista olisi takaistuimen polvitilassa. Hinnat ovat nyt kilpailukykyiset.

23. Mini Clubman

Mini Clubman ei oikeastaan ole enää farmarimalli, vaan sen ulkomitat ovat lähes samat kuin Golfissa ja tavaratila varsin pieni. Ominaisuuksiltaan myös Clubman on sporttinen.

24. Citroën C4

C4 on malliltaan hieman korotettu. Sisustuksessa on sopivasti persoonallisuutta ja jousitusmukavuus on hyvä. Mallisto on laaja sisältäen myös sähköversion. Ajotuntuma ja tilat eivät ole aivan luokan parhaimmistoa.

25. Fiat Tipo

Tipo on palannut tuontiohjelmaan uudistettuna, mutta hinta ei ole edelleenkään niin halpa, että myyntimenestystä tulisi. Useimmat ominaisuudet ovat hieman kilpailijoita jäljessä. Ainoa moottorivaihtoehto, 1.0-litrainen bensaturbo on kilpailukykyinen.

Tärkeimpien malliversioiden pisteet ja muiden mallien sijoitukset

Arvosteluperusteet

 

                     Takaisin