Parhaat pienet perheautot

1. Cupra Born

Cupra Born on VW ID.3:n viimeistellympi,  tyylikkäämpi ja halvempi sisarmalli. Tarjolla on vain tehokkaampi versio. Erot ID.3:een ovat vähäiset.

2. VW Golf

Golf on edelleen ominaisuuksiltaan lähellä markkinoiden parhaimmistoa - tästä ei kovin paljon auto parane, vaikka rahaa laittaisi paljon lisää. Tilat ovat kilpailukykyiset luokassaan ja viimeistely laadukas. Moottorit ovat moderneja. Käyttöliittymä vaatii totuttelua.

3. VW ID.3

ID.3 on kokonaisuutena samanveroinen auto kuin Golf. Se on hiljainen ja hyvä ajaa. Sisustuksen materiaalit ovat osittain halpoja ja käyttöliittymä kömpelö. Perusversiot ovat tehoon ja toimintamatkaan verrattuna kilpailukykyisiä, mutta varustellummat mallit ovat kalliita. Facelift tulossa.

4. Audi A3

A3 on Golfia urheilullisempi, mutta alusta on nyt entistä mukavampi. Sisustuksen laatutaso on luokan paras. A3 on VAG-nelikosta selkeästi ahtain, mutta kilpailukykyinen premium-kilpailijoitaan vastaan. Myös sedanina.

5. Skoda Scala

Scala on todellinen järkiauto, tilava ja käytännöllinen. Tavaratila on kilpailijoita suurempi. Hintaan nähden saa paljon varusteita. Luokan kärjestä jäävät hieman jälkeen ajettavuus, jousitusmukavuus ja melutaso.

6. Renault Megane E-Tech

Sähköauton ei tarvitse näyttää avaruussukkulalta! Megane on hienosti viimeistelty sähköauto, jonka tekniikka on kärkitasoa. Tilat ja ajettavuus eivät yllä aivan huipulle.

7. Toyota Corolla

Corolla on uudistettuna edelleen luokan kärkitaistoissa apunaan taloudellinen hybriditekniikka ja vahva luotettavuusmaine. Tilaa on HB:ssä niukasti ja farmarissakin vain kohtalaisesti. Parantamista jäi myös rengasmelun torjuntaan ja jarrujen tehoon.

8. Seat Leon

Uudessa Leonissa on sama akseliväli kuin Octaviassa, joten takatilat ovat runsaat. Linjakkaassa autossa on VW:n ajanmukaista tekniikkaa eikä muotojen takia tarvitse tinkiä ominaisuuksista. Sisustus on kuitenkin hyvin muovinen ja käyttöliittymä huono.

9. Mercedes-Benz A

A-sarjassa on kilpailukykyiset tilat ja modernit moottorit. Käyttöliittymä on lisähintaan luokkansa näyttävin. Luonteeltaan A-sarja on edelleen urheilullinen, mutta aivan Golfin tasolle ajettavuuden ja mukavuuden kokonaisuus ei edelleenkään yllä. Luokan paras turvallisuus.

10. Mercedes-Benz CLA

CLA on A-sarjan tekniikkaan perustuva linjakas neliovinen coupe tai farmari. Takaistuintilat eivät sovellu pitkille ja muutenkin käytännöllisyydestä joutuu hieman tinkimään. Lisävarusteita löytyy vaativiinkin tarpeisiin, mutta hinta nousee helposti korkealle.

11. Ford Focus

Focuksessa painotus on enemmän ajettavuudessa kuin mukavuudessa, mutta myös äänieristys on kunnossa. Ahdetut 1,0-litraiset ovat mainioita perusmoottoreja. Tiloiltaan Focus on eräs luokkansa väljimmistä.

12. BMW 1

BMW 1-sarja on nykyään suuren yleisön toiveiden mukaisesti etuvetoinen. MB A-sarjan veroisia takaistuintiloja siihen ei kuitenkaan saatu. Laatuvaikutelma on kohtalainen, vaikka säästölinja näkyykin yksityiskohdissa. Moottorit yhdistävät erinomaisesti suorituskyvyn ja taloudellisuuden.

13. Suzuki Swace

Suzuki sai Corollan Euroopan mallistoonsa, mutta vain 1,8-litraisena farmarina. Ominaisuuksissa ei ole eroa Corollaan, mutta on helppo ennustaa jälleenmyyntiarvon olevan alempi. Hinta varuste-erot huomioiden on vajaat pari tonnia Toyotaa halvempi.

14. Mazda 3

Mazda 3 pyrkii olemaan dynaaminen ja laadukkaasti viimeistelty vaihtoehto sellaista kaipaavalle. Tilaa on melko niukasti. Varustelu on runsas jo perusmallissa. Moottorit eivät ole kovin pirteitä ja kohuttu Skyactive-X -moottori osoittautui pettymykseksi.

15. Opel Astra

Stellantiksella ei ole monia keskinkertaisuuden ylittäviä automalleja. Peugeot 308:n saksalaisversiossa on laadukas viimeistely ja toimiva ergonomia, mutta takaistuin ei ole kovin väljä ja törmäystestissä jäätiin neljään tähteen.

16. DS4

DS4 on persoonallinen ja korkeatasoisesti sisustettu auto sille, jonka ei tarvitse huolehtia nopeasta arvonpudotuksesta. Mukavuus ja varustelu ovat vahvuuksia, tilat ovat melko niukat.

17. Hyundai i30

Edullinen i30 on parantanut Hyundain asemia tärkeimmässä kokoluokassa. Auto on linjakas ja laadukkaan tuntuinen, selkeä järkiauto. Ajo-ominaisuudet ovat kunnossa ja tilaa on kohtalaisesti. Moottorit eivät edusta aivan luokan parhaimmistoa.

18. Kia Ceed

Hillityn tyylikäs Ceed on tasapainoinen kokonaisuus, joka on useimmissa ominaisuuksissa lähellä luokan kärkeä. Ainoa selkeä puute on äänieristys. 7 vuoden takuu on myyntivaltti.

19. MG 4

MG 4 tähdää suoraan ID.3:n kilpailijaksi. Se on monilta osin esikuvansa kaltainen ja veroinen. Jälkeen jäävät kuitenkin jousitus, takaistuintilat ja äänieristys. 7 vuoden takuu.

20. MG 5

MG 5 on monien kaipaama farmarimallinen sähköauto. Valitettavasti vain tavaratila on kovin pieni ja muutenkin Mg 5 on selvästi vanhahtava tuote MG 4:ään verrattuna.

21. Peugeot 308

308:n vahvuuksia ovat ajettavuus ja meluttomuus. PureTech-bensamoottorit ovat luokan parhaimmistoa. Tavaratila on suuri, mutta takaistuin ei ole kovin tilava. Kovin suurta edistystä edelliseen malliin uusi 308 ei tarjoa.

22. Honda Civic

Euroopassa viime vuosina vaatimattomasti menestynyt merkki yrittää uutta tulemista Civicin avulla. Tarjolla on yksi vaihtoehto, 2.0-litrainen hybridi. Suorituskyky on hyvä ja tilat kohtalaiset. Ajettavuudessa ei aivan onnistuttu.

23. Kia ProCeed

ProCeed on eräs luokkansa näyttävimmistä autoista eikä muotoilun takia tarvitse merkittävästi tinkiä käytännöllisyydestä tai mukavuudesta. Melutaso on valitettavan korkea.

24. Nissan Leaf

Toisen sukupolven Leaf on hintaansa nähden hyvä sähköauto. Ulkomuoto on entistä tavanomaisempi. Toimintamatkaa on reilusti. Tilat ovat runsaat, mutta ajotuntumassa olisi vielä hiomista ja istuimet ja ajoasento ovat huonot.

25. Citroën C4

C4 on malliltaan hieman korotettu. Sisustuksessa on sopivasti persoonallisuutta ja jousitusmukavuus on hyvä. Mallisto on laaja sisältäen myös sähköversion. Ajotuntuma ja tilat eivät ole aivan luokan parhaimmistoa.

Tärkeimpien malliversioiden pisteet ja muiden mallien sijoitukset

Arvosteluperusteet

 

                     Takaisin